Hlavní obsah

To bylo o kotel! Hejnová smekla před nástupkyní, ta nemohla uvěřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna výrazná osobnost čtvrtky překážek se na Zlaté tretře loučila, druhá symbolicky převzala vládu. Dvojnásobná mistryně světa a nastávající maminka Zuzana Hejnová naposledy zamávala divákům a chvíli poté přišla o své historické maximum na 300 metrů překážek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Femke Bolová u tabule s novým historickým maximem na 300 m překážek.

Článek

Když dorazila na vítkovický Městský stadion, tušila, že se její šest let starý neoficiální světový rekord na méně často vypisované trati může třást. Však 22letá Nizozemka Femke Bolová je evropskou královnou současnosti, na olympiádě v Tokiu byla třetí v čase, který by ještě o pár týdnů dříve byl světovým rekordem.

Ale před dvěma lety v Ostravě, shodou okolností při posledním závodě kariéry Hejnové, Bolové útok na třístovce překážek nevyšel. „Teď na to má. Sice je to její první start sezony, ale ten čas je v jejich silách,“ odhadovala Hejnová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová se loučí se Zlatou tretrou.

A Nizozemka pokořila její výkon nevídaným způsobem. Sama nemohla uvěřit, když časomíra ukázala 36,86 s, posun o 1,3 sekundy! „O pořádný kotel jsem o něj přišla. Hned od začátku se do toho opřela. Klobouk dolů, to by byl šílený čas i na hladkou třístovku,“ smekala Hejnová.

„Jsem z toho času fakt překvapená na začátku sezony. Trenér říkal, že 300 metrů je jako sprint, tak jsem od začátku běžela naplno. Je vidět, že jsem ve formě, ale tomuhle moc nemůžu uvěřit,“ kroutila hlavou Nizozemka.

Hejnové to ale dojem z loučení vůbec nekazilo. Užila si aplaus tribun, když převzala květinu a naposledy zamávala. „Byla jsem trochu nervózní, ale bylo to moc hezké,“ vyprávěla olympijská medailistka z Londýna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený European Athletics (@europeanathletics)

Při rozhovoru pokukovala po dráze, pozorně sledovala všechny disciplíny. „Když jsem závodila, z programu jsem nic neměla. Bylo strašně fajn si to užít jako divák,“ usmívala se Hejnová, která už by jen těžko schovávala rostoucí bříško.

„Zvládám to bez problému, sportuju, jak se dá, a udržuju se, abych moc nepřibrala,“ pousmála se pětatřicetiletá už bývalá atletka, která se nyní na stadion vydává jen zřídka. „Spíš chodím do lesa nebo si zacvičit do posilovny. Že bych jen tak běhala po dráze, to mě neláká,“ ujišťuje.

Poslední měsíce kariéry jí zhatily potíže s patou, v zimě dokonce podstoupila operaci. „Takže mě trochu mrzelo, že se neproběhnu, představovala jsem si, že se rozloučím přímo na trati. Fakt jsem nečekala, že to půjde takhle rychle,“ pousmála se. „Ale je to určitě lepší, než kdybych musela čekat několik let,“ věděla nastávající maminka.

Prostředí atletických oválů jí bude chybět. „Když mě bolel každý krok, tak jsem si zvykla, že nemusím na trénink. Ale atmosféra závodů mě láká, je to taková droga a ten adrenalin mi bude chybět do konce života,“ přiznala Hejnová.

Reklama