Hlavní obsah

Po nocích sledovala závody Hejnové, teď jí zkusí nabourat rozlučku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě jednou přijde na dráhu, zamává fanouškům. Už v civilu a s rýsujícím se bříškem. Dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová se v úterním podvečeru během Zlaté tretry Ostrava rozloučí s publikem ještě v roli držitelky historicky nejlepšího času na 300 metrů překážek. Ale to už o pár minut později nemusí platit…

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nizozemská překážkářka Femke Bolová, jedna z ozdob Zlaté tretry.

Článek

Právě na Zlaté tretře absolvovala Hejnová svůj poslední start před necelými dvěma lety. Pak se vinou problémů s patou přes veškerou snahu už na start nepostavila, až kariéru definitivně ukončila z podstatně radostnějších důvodů.

I bez české rekordmanky ale bude mít třístovka překážek na Městském stadionu hvězdu světového formátu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Femke (@femke_bol)

Dvaadvacetiletá Nizozemka Femke Bolová už na své hlavní trati dosáhla na lepší časy, než svedla o třináct let starší Hejnová, dokonce je nejrychlejší Evropankou historie, jen na globální tituly se jí v éře amerických hvězd Sydney McLaughlinové a Dalilah Muhammadové zatím nedaří dosáhnout.

Při předloňské návštěvě Ostravy Bolové čas Hejnové na 300 m překážek 38,16 s ze zlaté dráhy v Chebu odolal. „Je fajn začínat sezonu třístovkou, není tak náročná,“ pousmála se bronzová z tokijské olympiády.

A jestli může tak trochu pokazit rozlučkovou párty Hejnové tím, že ji obere o nejlepší čas historie? „Ráda bych, ale je to fakt kvalitní čas. Určitě se pokusím dostat co nejblíže,“ ujistila.

O své hvězdné předchůdkyni mluví s velkým respektem. Překážkám se Bolová začala vážněji věnovat teprve před třemi lety, přesto se s Hejnovou na několika závodech potkala.

„Pamatuju si, že když jsem nemohla spát, sledovala jsem na internetu její závody. Určitě pro mě byla inspirací, jak dokázala běžet hluboko pod 53 sekund. Moc ráda bych se s ní ještě potkala na startu, ale jsem ráda, že budu aspoň u jejího loučení,“ vyznala se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený World Athletics (@worldathletics)

Za devět let od životního času Hejnové 52,83 s z mistrovství světa v Moskvě se překážkářské výkony posunuly do netušených výšin. Však čas Bolové z Tokia 52,03 s by byl ještě o pár týdnů dříve světovým rekordem, jenže McLaughlinová běžela ještě o více než půl sekundy rychleji (51,46 s).

„Je to úžasný posun v mužské i ženské kategorii. Když jsem s překážkami začínala, nenapadlo mě, jaké se budou běhat časy. Myslím, že se můžou ještě dál posouvat a já jsem ráda, že můžu být součástí této éry,“ dodala Bolová.

Reklama