Hlavní obsah

To je můj syn! A on je mistr světa... Senzační finiš dojal komentátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až se po skončení světového šampionátu bude zveřejňovat žebříček největších překvapení, jeho jméno mezi nimi určitě nebude chybět. Osmadvacetiletý Brit Jake Wightman, senzační mistr světa na 1500 metrů.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Jake Wightman se svými pyšnými rodiči Geoffem a Susan.

Článek

Predikce expertů se před závodem lišily. Ale jen v tom, jestli zvítězí keňský obhájce zlata Timothy Cheruiyot, nebo olympijský vítěz z Tokia Jakob Ingebrigtsen. Rivalita těchto dvou mílařů je jedním z koření atletiky posledních let.

Wightman má na kontě juniorské evropské zlato i bronz mezi dospělými, ale na světové scéně se až do úterního večera v Eugene na stupně neprosadil.Na Hayward Field neměl žádný respekt z velkých jmen. V poslední zatáčce se posunul před Ingebrigtsena, vedení už nepustil a vyhrál v nejlepším letošním čase 3:29,23. Zlato z patnáctistovky získal na mistrovství světa pro Británii dosud jen Steve Cram na prvním šampionátu v Helsinkách.

Britští atleti skákali nadšením, jen Wightmanovu tatínkovi Geoffovi došla slova. A to se mu moc často nestává, v Eugene totiž působí v roli komentátora na stadionu. „To je můj syn, trénuju ho a on je mistr světa,“ vykládal se slyšitelným dojetím v hlase.

„Čestné kolečko bylo nádherné. Slyšel jsem tátu komentovat a viděl v hledišti mámu. Co víc si můžu přát? Vyplatilo se, že jsem obětoval večery s kamarády, když mi bylo dvacet, a místo toho trénoval. Až skončím s atletikou a ztloustnu, budu moct být hrdý na to, co jsem dokázal,“ hřálo ho.

Reklama

Související témata: