Hlavní obsah

Tříměsíční výpadek Češku o ambice nepřipravil. Stewartová plánuje útok na rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijde útok na český rekord! Atletka Moira Stewartová má velký plán. V nedělním istanbulském půlmaratonu se pokusí znovu zaútočit na český rekord. Historicky nejrychlejší tuzemský čas ve zmíněné disciplíně zaběhla sice už minulý rok v říjnu, jenže tehdy se v Římě Stewartové započítal dosažený čas 1:10:16 pouze jako osobní rekord. Tamní závod nesplňoval potřebná kritéria Světové atletiky.

Foto: Aleš Gräf

Česká běžkyně Moira Stewartová

Článek

V Istanbulu je ale ohledně kritérií vše v pořádku, a tak bude Stewartová útočit na čas 1:11:01, který zaběhla Eva Vrabcová-Nývltová v roce 2018. "O český rekord bych se chtěla pokusit, ale pokud zaběhnu čas pod 1:12:00, tak budu nadšená. I vzhledem k tomu, že poběžím závod po docela dlouhé době," říká běžkyně.

Českou atletku totiž na přelomu roku trápila vleklá bolest kolena. "Teď už se ale cítím dobře, dostala jsem nějaké cviky na záda. Preventivně je cvičím dodnes a bolest poměrně brzy odezněla. Takže tohle je super," pochvaluje si.

Zdravotní trable měly za následek tříměsíční tréninkový výpadek. Žádná kalamita ohledně formy prý ale nenastala. Stewartová nemohla sice běhat, ale dalším sportům se věnovat mohla. "Skoro bych řekl, že je teď v lepší kondici, než kdyby jen běhala, udělala moc práce na cyklistickém trenažéru a v posilovně," vidí vše optimisticky trenér Václav Janoušek.

Do Istanbulu dokázali pořadatelé nalákat extrémně silnou konkurenci. "Vím, že to má být rychlý závod, chtějí tam útočit na světový rekord. Startovní pole je hodně vyrovnané, jsou tam holky, které mají na časy od 1:04:00 až po 1:13:00. Moira by měla být zhruba v půlce startovního pole," předpovídá trenér.

"Vodiči pro Evropanky budou držet tempo dokonce na čas 1:09:00. Takže se budu snažit držet s čelem co nejdéle. Buď se mi to povede, nebo odpadnu," usmívá se dcera legendárního skotského běžce Eddieho Stewarta, která ladila formu v italských Alpách.

"Tam jsem se cítila po dlouhé době opravdu dobře. Ve středu jsem měla poslední vylaďovací trénink, a tak dobře se mi neběželo ani nepamatuju. V Turecku zkusím prodat formu a uvidíme, jak to dopadne," pokračuje mnohonásobná mistryně republiky v běhu na pět a deset tisíc metrů.

"Věřím, že by mohla atakovat český rekord, nicméně budu spokojený, když se povede slušný čas. Líbilo by se mi, kdyby byl pod 1:12:30, což by znamenalo splněný limit na MS v půlmaratonu a také na Evropský pohár v běhu na deset tisíc metrů," dodává Janoušek.

Reklama

Související témata: