Hlavní obsah

Trumfla Bolta i Gatlina! Jamajská raketa vládne už čtrnáct let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí pětatřicet let, v atletice už by mohla běhat s veterány. Ale proč by to dělala, když je pořád nejrychlejší ženou světa! Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová získala na stovce už pátý světový titul, čímž se žádný jiný běžec nemůže v jedné disciplíně pochlubit.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Šťastná Shelly-Ann Fraserová-Pryceová se zlatem na krku.

Článek

Eugene (od našeho zpravodaje) - Měří pouhých 152 cm, ale je sprinterským gigantem. Vždyť první globální zlato získala už na olympijských hrách v Pekingu 2008 a o čtrnáct let později stále stovce vládne s pěti světovými a dvěma olympijskými triumfy.

Tolik zlatých z nejkratšího sprintu nemá ani fenomenální Usain Bolt. „Už ani nedokážu spočítat, kolika jsem si za tu doba prošla zklamáními a návraty,“ přiznává Fraserová-Pryceová.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Shelly-Ann Fraserová-Pryceová má celkově desáté zlato z MS

Na začátku kariéry měla pro svou drobnou postavu a výbušnost na startu přezdívku „Pocket rocket“, tedy Kapesní raketa, nyní se jí říká „Mommy rocket“ – před pěti lety se stala maminkou syna Zyona.

Jinak se ale nezměnila. Pořád ji baví měnit barvy vlasů, ostatně si v rodném Kingstonu otevřela kadeřnický salón. I v Eugene za ní v rozběhu vlála růžová kštice, ve finálový den měla účes zbarvený do žluté a zelené, tedy jamajských barev.

A pořád je rychlá. Přesněji ještě rychlejší, výkon 10,67 s z finále v Eugene byl nejlepším časem v historii mistrovství světa, z tabulek vymazala třináct let starý rekord šampionátů Američanky Marion Jonesové.

„Beru jako dar, že mám tolik talentu a můžu pokračovat i v 35 letech a jako matka. Snad to inspiruje ženy, že můžou jít svojí cestou,“ přála si šampionka, která trumfla i Američana Justina Gatlina. Ten byl až do neděle nejstarším individuálním mistrem světa mezi běžci…

Konečně tak bylo veselo mezi Jamajčany, a že jich na stadionu Hayward Field nebylo málo, poté, co v sobotu jen přihlíželi americkým oslavám po mužské stovce.

Kompletní stupně

Už před startem finále vyvěsil Bolt na svůj Twitter vedle sebe tři jamajské vlaječky a jeho tužbu krajanky vyplnily.

Ženy z karibského ostrova proslaveného reggae, rumem a rychlými běžci obsadily kompletní stupně vítězů. Za Fraserovou-Pryceovou doběhla Shericka Jacksonová a bronzová Elaine Thompsonová-Herahová, která vyhrála stovku i dvoustovku na posledních dvou olympiádách a s vítěznou krajankou ji pojí spíše rivalita než přátelství.

Kompletní obsazení stupňů Jamajka zaznamenala na mistrovství světa poprvé, ale stejné trio si to vyzkoušelo už vloni v olympijském Tokiu.

Reklama

Související témata: