Hlavní obsah

Ukrajinská mistryně světa bránila svou zemi vlastními zbraněmi

Ukrajinka Jaroslava Mahučichová po zisku halového světového titulu ve skoku do výšky myslela na svou rodinu a okupovanou vlast. Když ji 24. února doma v Dnipru vzbudily nad ránem ruské bomby, strávila několik dní ve sklepě a atletika byla to poslední, na co myslela. Nakonec se vydala do Bělehradu, aby bojovala těmi nejsilnějšími zbraněmi, které má.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Ukrajinka Jaroslava Mahučichová vybojovala titul halové mistryně světa ve skoku do výšky.

Článek

Když si v dramatickém závodě překonáním 202 centimetrů na první pokus zajistila triumf, zahalila se do ukrajinské vlajky. Mělo to tentokrát hlubší význam než tradiční oslavu velké medaile. "Bylo to velmi důležité pro mě, mou rodinu, mou vlast," řekla britské BBC.

V dějišti světového šampionátu Bělehradě je od 9. března, kdy se tam dotrmácela po třídenní strastiplné cestě z Ukrajiny. Popsala ji jako 2000 kilometrů dlouhé putování doprovázené explozemi, požáry a výstražnými sirénami. V srbské metropoli dostala možnost trénovat, ale nebylo a není to pro ni snadné. "Nemyslím na závody, na trénink. Skákat tady bylo psychicky strašně náročné, protože moje srdce zůstává v mé zemi," svěřila se.

V klíčové chvíli se ale dokázala zkoncentrovat, i když na 192 centimetrech zaváhala a zkomplikovala si závod. "Je to strašně těžké, ale myslím, že jsem udělala velmi dobře pro svou zemi, protože chráním svou zemi na dráze. Myslím, že je to pro mou vlast velmi důležité," prohlásila úřadující vicemistryně světa pod širým nebem.

Reakce na ruský útok na Ukrajinu ji pro dnešek připravila o velkou soupeřku. Olympijská vítězka Maria Lasickeneová nesměla obhajovat halový světový titul, protože jako ruská závodnice má od Světové atletiky zakázaný start na mezinárodních soutěžích.

Při medailovém ceremoniálu předal prezident Světové atletiky Sebastian Coe Mahučichové rukou psaný dopis, ve kterém ukrajinské výškařce vyjádřil poděkování a obdiv. "Váš výkon dnes ráno svědčí o vaší vášni pro náš sport a vaší odhodlanosti v této tak hrozné době pro vaši zemi," citovala z dopisu agentura AFP.

Mahučichová je jednou ze šesti ukrajinských atletek startujících na šampionátu. Po něm se podle agentury SID nechystá vrátit do vlasti, ale přesune se i se svým sponzorem do Německa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.