Hlavní obsah

V sedmnácti letí bojovat s dospělými esy. Snad na zadek nedostanu, věří atletický benjamínek

Michal OsobaSport.cz

Měla by o víkendu závodit na českém juniorském šampionátu v Jablonci, jenže výkonností už mládežnické kategorie přerostla. Sedmnáctiletá sprinterka Nikola Bendová je na dvoustovce mistryní republiky a bude nejmladší členkou týmu na atletickém mistrovství Evropy družstev, které od pátku do neděle hostí francouzské Lille.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Palubní vstupenky vytištěny, Nikola Bendová může vyrazit na svou první reprezentační akci mezi dospělými.

Článek

Jak se těšíte na šampionát dospělých?

Je to má první seniorská akce, tak jsem strašně ráda, že jsem se nominovala hned na individuální start. Je to pro mě i obrovská motivace do budoucna.

Už jste se dívala, kdo ze soupeřek vás čeká?

Dívala jsem se, nejlepší z nich (Němka Mayerová) má běženo 22,60, pak už mají většinou kolem 23,20. Takže to není tak hrozné, snad na zadek tolik nedostanu. (úsměv)

Třeba nizozemské sprinterské hvězdě Dafne Schippersové se vyhnete, v Lille se na individuální disciplíny nechystá.

Je pravda, že jsem se bála, že tam bude víc holek, které umějí dvoustovku pod 22,60, ale naštěstí je tam jen jedna. Nevím, jestli třeba ostatní ladí formu směrem k mistrovství světa…

Je i pro vás světový šampionát v Londýně reálným cílem? Osobní rekord máte 23,38, limit pro start je 23,10.

Myslím, že to reálné je. Ale muselo by vyjít vše podle plánu, nesmí se stát sebemenší chybička. Navíc vedle limitářů budou i dobírat, teď jsem zhruba o pět setin nad těmi, co by mohly startovat, ale za dva týdny to samozřejmě může vypadat jinak. Limity se dají plnit i na juniorském mistrovství Evropy, takže čas ještě je.

Těšíte se, že potkáte v Lille i některé z hvězd, které jste obdivovala?

Mým vzorem vždycky byla Bulharka Ivet Lalovová, těšila jsem se, ale Bulhaři v superlize nejsou. Tak se budu muset dostat do LondýnaA hvězdy potkám pak i na Zlaté tretře. S Boltem už jsem se tam i fotila, dokonce pár slov jsme prohodili. (úsměv)

Reklama

Související témata: