Hlavní obsah

Vadlejchovo zranění zaskočilo i soupeře. Kluci koukali, přiznalo české eso

Berlín

Dvě pozitiva si z oštěpařské kvalifikace evropského šampionátu v Berlíně odnesl vicemistr světa Jakub Vadlejch. „Postoupil jsem, to je základ. A tělo je jakž takž schopné závodit,“ prohlásil, když jako desátý proklouzl s hodem dlouhým 80,28 m do finále.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český oštěpář Jakub Vadlejch v kvalifikaci ME

Článek

Vadlejchův výkon nevypadá nikterak impozantně, na limit 82 metrů nedosáhl a dál hodil ve všech svých letošních startech. Jenže do Berlína přijel s naprasklým obratlem, kvůli němuž ještě nedávno jen ztěžka vstával ráno z postele. A jeho první kvalifikační pokus letěl až někam za 85 metrů, jenže Vadlejch odhod neustál a přešlápl.

„Myslel jsem, že budu mít horší nohy, jak jsem měsíc nemohl pořádně trénovat, a budu daleko před čárou. Přitom jsem přešlápl, takže nohy jsou na tom zjevně dobře,“ našel další pozitivum.

Záda však ve stoprocentním stavu nejsou. „Cítil jsem je. Trochu mě tahá tříslo i kotník, ale takový je oštěp,“ krčil Vadlejch smířeně rameny. „Ale odházel jsem tři pokusy, nekulhám ani nelezu po zemi,“ hlásil.

Vládl Vetter

Ostatně domácí favorit a mistr světa Johannes Vetter mu vyprávěl, jak měl zraněný zadní stehenní sval a pak něco s kotníkem, přesto v kvalifikaci poslal oštěp nejdál ze všech – až na 87,39 m.

Ani Vadlejch soupeřům své trable netajil. „Kluci se ptali a docela koukali, co mi bylo,“ přiznával sedmadvacetiletý svěřenec Jana Železného. Při rozcvičení před kvalifikací však také absolvoval jen dva hody, méně než obvykle. A teď má den na to, aby se dal dohromady před finále, které začíná ve čtvrtek před půl devátou večer.

„Ideální bude začít finále stejným hodem jako v kvalifikaci a nepřešlápnout,“ těší se na medailový boj, který s ním absolvuje i poslední postupující Petr Frydrych. „Jsme spolu na pokoji, tak se můžeme hecovat,“ plánoval Vadlejch. Očekáváný kotel 55 000 diváků ale požene za medailemi zejména domácí trio Vetter, Röhler, Hofmann.

Reklama

Související témata: