Hlavní obsah

Ve finálové desítce Atleta roku jsou čtyři oštěpaři v čele s obhájcem Vadlejchem

V nejlepší desítce českého Atleta roku mají čtyřnásobné zastoupení oštěpaři. Nechybí mezi nimi loňský král Jakub Vadlejch, který je díky bronzové medaili z mistrovství světa a stříbru z mistrovství Evropy favoritem i letos. Doplňuje ho čtvrtý muž ME Vítězslav Veselý, bronzová medailistka z evropského šampionátu v Mnichově Barbora Špotáková a finalistka světového i evropského šampionátu Nikola Ogrodníková.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpař Jakub Vadlejch se raduje ze druhého místa.

Článek

Stříbrný olympijský medailista Vadlejch měl letos životní sezonu. V jejím úvodu poprvé v kariéře překonal devadesátimetrovou hranici a jako jediný z českých atletů se pravidelně prosazoval na světové scéně. Postaral se o jedinou českou medaili na MS v Eugene a po úspěchu v Mnichově skončil druhý také ve finále Diamantové ligy v Curychu.

Český titul ale nemá, o ten ho na šampionátu v Hodoníně překvapivě připravil veterán Veselý, který atakoval hranici 86 metrů. Nemoc ho pak připravila o MS, ale na ME bojoval o medaile. Až v závěru soutěže ho odsunul na čtvrté místo Fin Lassi Etelätalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková dočkala na rozloučenou i dort.

Naposledy je v elitní desítce Atleta roku devítinásobná vítězka této tradiční svazové ankety Špotáková. Dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka vybojovala na ME další stupně vítězů a pak se rozhodla v jednačtyřiceti letech ukončit kariéru.

V užším výběru ji doplňuje Ogrodníková, které se dařilo zejména v úvodu sezony. Nejdelší výkon roku 62,80 zaznamenala už na květnovém mítinku v německém Offenburgu. Pak se mu přiblížila ještě při druhém místě na Zlaté tretře a výhře na Odložilově memoriálu. Ve druhé polovině sezony se jí tolik nevedlo, ale do finále velkých akcí postoupila. Na MS byla osmá, na evropském šampionátu dvanáctá.

V desítce vedle Vadlejcha a Špotákové nechybí ani třetí atletický medailista z ME Tomáš Staněk. Český rekordman ve vrhu koulí zahajoval sezonu kvůli zranění kotníku později a vynechal MS, ale na ME vybojoval bronz. To je pro čtyřnásobného medailistu z vrcholných halových akcí první cenný kov pod širým nebem.

Foto: Ivana Roháčková

Patrik Šorm se vítězně natahuje do cíle v rozběhu na 4x400 m.

Dvakrát je v desítce čtvrtkař Patrik Šorm. Pátý muž halového mistrovství světa se mezi kandidáty na trofej probojoval jako jednotlivec i jako člen čtvrtkařské štafety, která skončila pátá na HMS a byla ve finále obou velkých venkovních akcí. Na světovém šampionátu doběhla osmá, na tom evropském šestá.

Běhy zastupuje také mílařka Kristiina Mäki. Finalistka olympijských her se blýskla šestým místem na ME. Jen o jednu příčku níže se na evropském šampionátu umístila chodkyně Eliška Martínková, která byla ve dvaceti letech nejmladší účastnicí dvacetikilometrového závodu. I tento výsledek jí pomohl k posunu do nejlepší desítky českých atletů. Tam se dostal ještě dálkař Radek Juška, devátý muž ME.

Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční v sobotu 5. listopadu od 21:20 v přímém přenosu České televize.

Nejlepší desítka ankety Atlet roku ČR (v abecedním pořadí):
Radek Juška (dálka), Kristiina Mäki (1500 m)
Eliška Martínková (chůze)
Nikola Ogrodníková (oštěp)
Tomáš Staněk (koule), Patrik Šorm (400 m)
Barbora Špotáková (oštěp), štafeta mužů na 4x400 m
Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý (oba oštěp)
Pořadí od 11. místa:
11. Dorota Skřivanová (víceboj) 222 b.
12. Jan Štefela (výška) 208
13. Lada Vondrová (400 m) 143
14. Nikoleta Jíchová (400 m př.) 92
15. Nikol Tabačková (oštěp) 91
16. Tereza Hrochová 89
17. Moira Stewartová (obě maraton) 71
18. Vít Hlaváč (chůze) 32, 19. štafeta juniorů na 4x400 m a Jiří Sýkora (víceboje) oba 10
21. Vojtěch Cihlář (400 m př.) 9, 22. Matěj Krsek (400 m) 5
23. Diana Mezuliáníková a Filip Sasínek (oba 1500 m) oba 3
25. Jiří Horčička (ultramaraton) 2
26. Marek Bárta (disk) a Katrin Brzyszkowská (koule) oba 1

Reklama

Související témata: