Hlavní obsah

Věda slouží atletice. Rozmáhají se náramky, barevné tejpy i podkolenky

TEGU

Ve sportu, kde o vítězství rozhodují setiny sekundy nebo centimetry, už se nedá spoléhat jen na talent, kvalitní přípravu a schopnost prodat formu v pravý čas. Stále více atletů využívá i nejrůznějších technologických novinek, které jim mají pomoci k lepšímu výkonu. Světový atletický šampionát byl přehlídkou hi-tech inovací.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Denisa Rosolová (vlevo) využívá balanční náramek, kineziotejpy i kompresní podkolenky.

Článek

Módou posledních pár let jsou balanční náramky. Ze zámoří vloni pronikly do Evropy a v Tegu zdobí ruku nejednoho atleta. Využívají ho třeba desetibojař Roman Šebrle, překážkářka Zuzana Hejnová či její tréninková parťačka ze čtvrtky Denisa Rosolová. „Já jsem ho dostala jako dárek až letos, měl by dodávat sílu,“ popisuje Rosolová.

Fungují, říká lékař

Ač zní popis jeho fungování díky hologramům poněkud okultisticky, účinky náramku potvrzují i doktoři. Ostatně lékař české výpravy v Tegu Petr Sikora ho sám nosí na ruce. „Psát o účincích díky hologramům se dá leccos, ale jde o to, jaký to má finální efekt,“ popisuje. A ten je podle něj znatelný. „Dělaly se různé stabilizační testy, které vycházejí překvapivě dobře. Zlepšují stabilitu, rozsah pohybů a pomáhají i ke zlepšení spánku,“ vysvětluje Sikora.

Při samotném závodu na stadiónu už se na náramek spoléhat nedá. „Nenahradí tréninkovou zátěž a schopnosti toho člověka prodat formu. Ale v přípravě nebo pocitově pomoct můžou, i když ani tam se to nedá přeceňovat,“ tlumí doktor případná přehnaná očekávání.

Víc vidět jsou na dráze tzv. kineziotejpy. Atleti je nosí na stehnech, lýtkách či zádech, mají různé barvy i velikost. „Já mám na sobě skoro na každém závodě něco nalepené,“ přiznává Rosolová. Není zdaleka jedinou členkou výpravy, která je využívá. „Z různých důvodů je tu měla více než polovina atletů,“ odhaduje Sikora.

Prokrvení i prevence

V čem je tento vynález pocházející z Japonska lepší než klasické tejpy? „Je příjemnější na nošení, člověka neobtěžuje a má lepší elasticitu. Účinkuje protiotokově, při maximálním napětí se zlepší prokrvení,“ říká lékař o bavlněném tejpu, na který je speciální metodou nanesené adhezní lepidlo a jenž může sloužit i jako prevence

Nalepení tohoto tejpu však musí provádět člověk s patřičnými zkušenostmi. „Je důležité, kde se tejp kotví a jak sleduje anatomické struktury. Existuje plejáda možných postupů, ale osobní zkušenost a zpětná vazba je nenahraditelná,“ říká lékař. Různé barevné kombinace jsou pak spíše otázkou efektu. „Jsou různí výrobci i typy, ale barvy neovlivňují účinek. Spíš jde o to, kudy se tejpy vedou a s jakým napětím,“ dodává.

Podkolenky do letadla

Zejména členky skupiny Rychlých holek pak často využívají kompresní podkolenky, které však při mistrovství světa našly použití i mimo dráhu – v letadle. „Na dlouhé cesty jsou ideální jako prevence různých otoků, zlepšují žilní návrat,“ tvrdí doktor. „V letadle to funguje a při běhání se mi nohy méně zakyselí,“ pochvaluje si i Rosolová.

Regenerace se tak za poslední roky výrazně urychlila, další novinky se objevují přímo v Tegu. „Jsme vedle Američanů, kteří tu mají neurologa a ten používá laserové terapie s určitou vlnovou délkou a infrazářením a pak zaznamenává a interpretuje, jakou to má odezvu,“ líčí Sikora. Žádné konkurenční boje mezi výpravami nepanovaly.

Občas se třeba Američané tváří trochu odtažitě, ale nesetkal jsem se s negativní reakcí. Velmi ochotně mi to vysvětlili a předali kontakt na firmy, od kterých se to dá sehnat,“ těší Sikoru.

Reklama

Související témata: