Hlavní obsah

Velký šampion, buran a svérázný opilec slaví. Ožívají jeho legendární sprosté hlášky

Kdo sledoval kariéru fenomenálního českého oštěpaře Jana Železného, zřejmě má dodnes v živé paměti i svérázného finského šampiona Seppa Rätyho. Proslulý „Medvěd z Tohmajärvi“ oslavil ve středu 60. narozeniny a v souvislosti s jeho jubileem se v jeho vlasti a mezi fanoušky po celém atletickém světě znovu připomněly jeho legendární hlášky a neméně výjimečný postoj k životu a závodní kariéře.

Foto: @Olympiakomitea, Twitter

Oštěpař Seppo Räty oslavil 60. narozeniny.

Článek
Fotogalerie

V roce 1987 se stal mistrem světa v Římě. O rok později získal bronz na olympiádě v Soulu, kde bral stříbro Jan Železný, jehož přehodil posledním pokusem další Fin Tapio Korjus. Už tehdy bylo známé, že hromotluk ze zapadákova v Severní Karélii umí pořádně zapařit.

Dlouholetý finský sportovní funkcionář Risto Nieminen zavzpomínal v médiích, jak se tehdy Räty a Korjus spolu se sovětskými medailisty zabarikádovali na pokoji a věnovali se intenzivnímu pití alkoholu.

Svoji lásku k pití deklaroval i při odpovědi na otázku na hrách v Barceloně, jak tráví ve vesnici volný čas. „Většinou piju pivo a hraju karty," odpověděl.

V Barceloně tehdy bral stříbro, tentokrát za zlatým Janem Železným. Na dotaz, proč na stupních mával, prohodil: „Mával jsem, abych si z tebe udělal prd*l."

Sezonu na to se mu nevydařilo mistrovství světa ve Stuttgartu, kde se vůbec nedostal do finále. Kamery finské televize Yle zachytily frustrovaného šampiona, jak nakvašeně vychází ze stadionu.

Reportér Bror-Erik Wallenius na něj neúnavně dotíral, aby z něho vymámil komentář k jeho vystoupení. Načež Räty pronesl na veřejnoprávní obrazovce nesmrtelný výrok „Saksa on paska maa", neboli „Německo je posr*ná země".

Tenhle citát ve Finsku aktuálně znovu ožil na sociálních sítích, kde ho Seveřené připomínají v souvislosti s váhavou pomocí Berlína Ruskem napadené Ukrajině.

Rok poté na mistrovství Evropy v Helsinkách už bral Räty za Britem Stevem Backleym a tentokrát před bronzovým Janem Železným stříbro. I zde si jeden z novinářů naběhl s dotazem na to, jak se finský hrdina na šampionát připravoval. „Válel jsem se a chlastal," prozradil stříbrný medailista.

I další dotaz na to, co si řekli se Železným na stadionu, odpověděl svým typickým způsobem: „Nic, ten nebohý moula vůbec neumí finsky." Ale aby nedošlo k mýlce, oba borci opakovaně potvrzovali, že jsou velcí přátelé. Železný finským novinářům prozradil, že ho Räty naučil pít alkoholickou Bacardi colu.

Räty se neváhal na vrcholných akcích podělit o rady a zkušenosti se svými krajany. Pozdější olympijské šampionce v oštěpu Heli Rantanenové před finálovým blokem v Atlantě poradil: „Teď, Heli, musíš hodit tak ostře, až se ti roztrhne kun*a."

Vlastní pohled měl i na pitný režim. „Pití příliš mnoho tekutin způsobí jen to, že vaše lejno odletí dál než oštěp," radil atletům.

Osobitě se stavěl i k oceněním. Když obdržel památnou zlatou pětieurovou minci, okomentoval to slovy: „Doufám, že si za to koupím aspoň sixpack (balení šesti piv)."

Když byl zase požádán o komentář k famóznímu výkonu Usaina Bolta na 200metrovém sprintu, tak pronesl: „Nechtěl bych být jeho manželka nebo přítelkyně. Ani ne 20 sekund akce a ten chlap je celý mokrý a zpocený."

Finský deník Ilta Sanomat popsal u příležitosti významného jubilea Rätyho osobnost jako kultovní. „Člověk, se kterým nikdy není nuda. Má v sobě i kus ďábla. Je to příklad vesnického balíka, který má ale takové charisma, že by ho každý chlap ve Finsku chtěl alespoň trochu mít," popisuje list.

Po konci sportovní dráhy se dal na kariéru celníka, ale kvůli zdravotním problémům byl předčasně penzionován. Zároveň se také věnoval trenérství.

Jelikož žije na samé hranici s Ruskem, doléhá na něj pochopitelně také aktuální dění. „Děje se toho teď hodně, nad čím zůstává rozum stát. Zase vidíme, že se Rusům nedá věřit," povzdechl si dnes už bývalý celník.

Reklama