Hlavní obsah

Megaúspěch! To mě ani ve snu nenapadlo. Ale já jsem jen nosič vody, tvrdí legendární Železný

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Už ze šesté olympiády nebude Jan Železný odlétat s prázdnou. Třikrát vyhrál a jednou byl druhý jako závodník, v Londýně 2012 dovedl k obhajobě zlata Barboru Špotákovou a k bronzu Vítězslava Veselého, v Tokiu zazářil stříbrem jeho svěřenec Jakub Vadlejch a slova díků mu adresoval i bronzový Veselý, byť se už připravuje sám.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenér Jan Železný během finále olympijské soutěže oštěpařů.

Článek
Fotogalerie

Na ruce měl světový rekordman dva náramky od svých blízkých. „Taky jsem pověrčivej. Na kvalifikaci holek jsem si je nevzal, zapomněl jsem je v bundě, teď jsem je měl. Je to blbost, ale člověk musí mít takové kravinky," usmíval se po parádním představení české dvojice.

„Před třemi dny jsem tu viděl padat hvězdu, tak jsem si to přál. Ale že budou oba kluci na stupních? Neskutečné, to mě ani ve snu nenapadlo," přiznával.

Bylo pár minut poté, co skončilo oštěpařské drama, které sledoval zpoza sektoru. Radil, povzbuzoval, nervoval se. A pak přišla satisfakce i pro něj, za čas, který své početné skupině věnuje, energii a zkušenosti, které jí předává.

„Ale já jsem spíš šťastný z principu. Medaile na olympiádě jsou šíleně vysoko, atletiku dělají všechny země. Pro mě jsou všichni, kdo na olympiádu jedou, vyvolení z vyvolených. Je tu 10 600 sportovců z milionů," vypočítával.

A z nich stáli dva čeští oštěpaři na stupních vítězů. „To je fakt megaúspěch. Ale jejich, já jsem jen ten nosič vody. Mně taky dřív nosili vodu, tak se to snažím dělat co nejlíp," s úsměvem bagatelizoval svoje zásluhy.

Vadlejcha pozoroval na každém tréninku, viděl, jak se smolně rozjetá sezona překlápí v úspěšnou. „Cítil jsem to v Nymburce. Jeden trénink měl dobrý, druhý házel ještě líp. Tak jsem si říkal, že tady se to láme," vybavoval si. „A tady Kuba ukázal srdce. Kdyby nechtěl dát ránu, měl i na vítězství, v rozcvičování vypadal skvěle," uznal.

A slova uznání a respektu měl i pro 38letého Veselého. Dokáže ocenit jeho dlouhověkost, však sám svou poslední medaili, evropský bronz, získal v roce 2006 ve čtyřiceti letech.

„Za mě je nedoceněný, přitom jeden z největších závodníků, jaké jsme kdy měli," tvrdí Železný o muži, jenž má dva olympijské bronzy, světový titul, evropské zlato a dvě stříbra. „Hodit 85 metrů i s ohledem na jeho věk je mimořádné, ale on mimořádný je. Navíc je velký závodník," ocenil Veselého psychiku.

České oštěpařské medaile z OH
Helsinky 1952
Dana Zátopková zlato
Řím 1960
Dana Zátopková bronz
Soul 1988
Jan Železný stříbro
Barcelona 1992
Jan Železný zlato
Atlanta 1996
Jan Železný zlato
Sydney 2000
Jan Železný zlato
Peking 2008
Barbora Špotáková zlato
Londýn 2012
Barbora Špotáková zlato
Vítězslav Veselý bronz
Rio de Janeiro 2016
Barbora Špotáková bronz
Tokio 2021
Jakub Vadlejch stříbro
Vítězslav Veselý bronz

Díky oštěpařskému duu tak česká atletika na poslední chvíli odvrátila olympijské fiasko, kdy by se poprvé od Berlína 1936 vracela z her bez medaile. „Teď máme čas se nadechnout a připravit na další olympiádu. Procházíme generační výměnou, jsou s tím problémy, i proto jsem za tenhle úspěch moc rád," dodal trojnásobný olympijský vítěz.

Reklama

Související témata: