Hlavní obsah

VIDEO: Špotáková změní disciplínu. V Talence se vrátí k sedmiboji

Praha

Oštěp jí nestačí, světová rekordmanka Barbora Špotáková k němu přidá dalších šest disciplín. Příští víkend se dvojnásobná olympijská vítězka rozhodla startovat na mítinku ve francouzském Talence v sedmiboji!

Foto: Christophe Bott, ČTK/AP

Oštěp bude pro Barboru Špotákovou příští víkend jen jednou ze sedmi disciplín

Článek

Barbora Špotáková o startu v sedmiboji

Pro dvojnásobnou olympijskou vítězku půjde o zpestření závěru parádní sezóny, ale ve víceboji rozhodně není žádným zelenáčem. Je českou rekordmankou v netradičním desetiboji, jako sedmibojařka s atletikou začínala, než se začala specializovat na svoji parádní disciplínou. Na juniorském mistrovství světa v roce 2000 skončila čtvrtá.

Tygři, pak víceboj

V pátek ještě čeká 31letou atletku finále Diamantové ligy v Bruselu, kde svojí účastí stvrdí triumf v prestižním seriálu, poté křest mláďat bílých tygrů v Liberci, otevření atletického stadiónu v Chomutově a už příprava na obnovenou sedmibojařskou premiéru. „Cítím se v pohodě, proto jsem se pro Talence rozhodla,“ přiznává Špotáková.

Myšlenka startu ve Francii se začala rodit hned po zlatém olympijském finále. „Dlouho jsem měla v hlavě, že bych ještě někdy chtěla víceboj absolvovat. Teď mám životní formu, tak by byla škoda toho nevyužít,“ vysvětluje.

Železný byl pro

„Nejdřív byli všichni nadšení, pak mě spousta lidí začala zviklávat, abych si něco neudělala, a člověk začne přemýšlet, jestli to zvládne. Ale když jsem něco dělala, tak to nezapomenu. Každopádně výsledek bude jedno velké překvapení,“ věří svěřenkyně Jana Železného.

„Trenér byl hned pro, moc se mu to líbilo. Jen škoda, že tam se mnou nemůže jet, protože ho čeká rodinná dovolená se dvěma malými dětmi, což samozřejmě chápu,“ říká Špotáková.

Chce překonat rekord

Odhadovat svůj výkon po dlouhé vícebojařské pauze nechce, vždyť poslední sedmiboj absolvovala před deseti lety. I když zlehka naznačuje… „Ráda bych si zlepšila svůj osobní rekord, který je stále českým juniorským maximem,“ naznačuje. Před dvanácti lety poskládala součet 5873 bodů, se kterým by byla i letos s přehledem druhá v českých tabulkách za domácí rekordmankou Eliškou Klučinovou.

„Jsem na tom dobře i běžecky, i když v tretrách neběhám. A v Talence bývá dobrá atmosféra, fandí tam i těm posledním, co se belhají vzadu, což tedy doufám, že nebude můj případ,“ směje se Špotáková, která jistě bude útočit na historické maximum v oštěpu v rámci sedmiboje. To patří z letošní olympiády v Londýně Řekyni Sofii Ifadiduové s výkonem 56,96 m. Špotáková letos v závodě hodila nejméně 64,40 m…

Reklama

Související témata: