Hlavní obsah

Vondrová si v Ostravě výrazně vylepšila osobní rekord

Čtvrtkařka Lada Vondrová si na mítinku Czech Indoor Gala vylepšila osobní rekord o čtvrt sekundy na 51,57 a zařadila se na čtvrté místo letošních evropských tabulek. V Ostravě ji porazila jen Nizozemka Lieke Klaverová, která se stala nejrychlejší Evropankou této sezony časem 51,00. Druhé příčky z českých atletů obsadili také tyčkařka Amálie Švábíková, překážkář Petr Svoboda a sprinter Jan Jirka na dvoustovce. Na závěr programu překonal Filip Sasínek vlastní český rekord na jednu míli.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Česká čtvrtkařka Lada Vondrová (zády) a Lieke Klaverová z Nizozemska po závodu na 400 metrů.

Článek

Česká čtvrtkařská jednička Vondrová si halové maximum vylepšila po třech letech. Nejlepší halový závod v životě prožila také Švábíková. Napoprvé překonala 457 centimetrů, čímž o dva centimetry vylepšila své maximum z loňského ročníku. Její absolutní osobní rekord je ještě o tři centimetry lepší. Také pro ni byl ostravský mítink prvním velkým závodem v sezoně a druhým startem celkově. Nestačila jen na Slovinku Tinu Šutejovou, jež se nakonec dostala až přes 482 centimetrů a upevnila si vedení v letošních světových tabulkách.

Dva rychlé běhy předvedl nad překážkami Svoboda. V rozběhu si vylepšil sezonní maximum na 7,56. Ve finále byl kvůli ztrátě na startu o dvě setiny pomalejší a prohrál s Kubáncem Rogerem Iribarnem (7,54).

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Tyčkařka Amálie Švábíková na mítinku stříbrné kategorie World Indoor Tour v Ostravě.

První mezinárodní start v trojskoku absolvovala výškařka Michaela Hrubá, která chce obě disciplíny kombinovat. Poprvé v sezoně se dostala za třináct metrů výkonem 13,08 a obsadila šestou příčku. Zvítězila Slovinka Neja Filipičová (13,86).

Z českých sprinterů se více dařilo Janu Velebovi, který v rozběhu i ve finále zaběhl čas 6,66 a obsadil páté místo. Domácí Zdeněk Stromšík v rozběhu skončil až šestý za 6,77 a do finále nepostoupil.

Sasínek překonal české historické maximum v závodě na nemistrovské míli, který měl na ostravském mítinku premiéru. Vlastní výkon z roku 2016 posunul o více než dvě sekundy na 3:57,62. Doběhl čtvrtý. Jeho přítelkyně Kristiina Mäki, kterou před závodem trápily střevní potíže, patnáctistovku nedokončila.

Reklama

Související témata: