Hlavní obsah

Výškař Janků: Loučil jsem se, v zimě končím!

Veliké drama se odehrávalo ve výškařském sektoru na OH v Pekingu a oba čeští reprezentanti k němu přispěli. Laťku ve výšce 229 centimetrů Bába i Janků zvládli a i když jim následný poker s odkládáním pokusů nevyšel a na medaili nedosáhli, zklamání necítili. "Sázeli jsme na jednu kartu a odcházíme se ctí. Byť nespokojeni, jenže pět šest borců bylo prostě lepších,“ přiznával Tomáš Janků.

Článek

V zimě jste prohlásil, že olympiáda může být vaší poslední velkou letní akci. Byla?

Je to moje poslední letní sezóna, rozhodl jsem se, že budu končit. Peking byl mým rozloučením. Je to moje třetí olympiáda a vyšla mi nejlépe ze všech. Můžu odcházet se ctí.

Halovou sezónu ještě absolvujete?

V zimě se rozloučím, neboť pro výškaře je vždycky hezčí. Nabízí spoustu halových mítinků, kde jsou diváci blíž, a kde mě rádi uvítají. Moc se těším.

Může váš konec ještě něco odvrátit?

Myslím, že mě nic nepřesvědčí. Každý musí někdy odejít. A já si řekl, že odejdu v době, kdy budu nejvýš. Za poslední dva roky jsem předvedl, že jsem hodně vysoko, a že je čas odejít.

Za rok je mistrovství světa nedaleko v Berlíně...

Doklepat je to nejlepší právě na olympiádě. Ta je vrcholem všeho.

Ani když v zimě skočíte třeba 236?

Doufám, že na stará kolena už tolik nedám. V relativně atletickém důchodu si můžu užívat nejvyšší příčky a chci si to tak pamatovat. Nechci končit, aby někdo říkal, že jsem skočil jen 215 centimetrů.

Jednou jste prohlásil, že skončíte, až se nebudete moci zlepšovat. To teď cítíte?

Cítím, že už mi to skákání ubližuje. Cítím, že chci dělat spoustu věcí a od příštího léta bych nebyl schopen výšce věnovat maximum.

Čemu se chcete věnovat?

Ještě to nemám úplně rozmyšlené. Ale chci se na oplátku starat o Katku (tyčkařka Baďurová - pozn. red.), aby vydržela ještě čtyři roky. Myslím, že na to má. Udělala spoustu práce, aby se na olympiádu dostala. Neskočila základ, což jí spousta lidí omlátí o hlavu, ale to jsou pro mě ubožáci, kteří sportu nerozumí. Nikdo nejezdí na olympiádu proto, aby se podíval na Velkou čínskou zeď. Všichni jedou, aby bojovali o medaili.

Kdy budete mít jasno o tom, na co se vrhnete?

Teď bych se chtěl dostat do Světového atletického finále. A po něm budu vědět, jak dál.

Reklama