Hlavní obsah

Zachránce Šebrle. Obětoval golf, čeká šediny, ale jeho svěřenec září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to trochu troufalý, trochu zoufalý krok. Oslovit jednoho z nejlepších desetibojařů světové historie, který nikdy nikoho netrénoval, a má dost svých aktivit? Pro Ondřeje Kopeckého ale Roman Šebrle představoval pomyslné stéblo, které ho může vytáhnout z bažiny atletického soužení. A povedlo se, což jen stvrdil víkend v pražském Edenu.

Foto: Alfons Juck

Ondřej Kopecký se svým trenérem Romanem Šebrlem po mítinku v Bydhošti.

Článek

Mistrovství republiky v desetiboji Kopecký ovládl součtem 8310 bodů. Pro lepší představu hodnoty výkonu: jen osm atletických univerzálů na světě letos poskládalo víc bodů, v evropských tabulkách je Kopecký třetí. Z Čechů nikdo takový výkon nezaznamenal pět let.

„Čekal jsem, že se zlepším, ale spíš jsem měl letos za cíl se dostat přes 8000 bodů,“ přiznává Kopecký. Vždyť maximum si letos posunul o masivních téměř 700 bodů!

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman Šebrle (@sebrleroman)

Po Helceletovi, Sýkorovi či Doležalovi byl dalším z řady talentů s potenciálem navázat na úspěchy české desetibojařské školy. Však si před pěti lety připsal juniorský evropský rekord v sedmiboji. Jenže po dovršení atletické dospělosti ne a ne prorazit.

„Byl jsem v krizi, nevěděl, jak dál, a trochu se v tom topil,“ přiznává. V listopadu 2020 napsal Šebrlemu. Znali se spíše od vidění, ale pojila je osobnost pardubického kouče Jiřího Čecháka, pod nímž oba trénovali. „Promiň, ale neměl bych na to čas,“ zněla tehdejší odpověď olympijského vítěze z Atén, jehož program vyplňovalo moderování televizních zpráv, golf i další aktivity.

Jenže za rok při tradičním fotbalovém turnaji Šéba Cup, který sám pořádá, Šebrle za Kopeckým přišel a kývl. „Když mi říkal, jak trénuje, nemělo to s desetibojem nic společného. Týden v Pardubicích, týden v Praze. Přišlo mi, že by to klidně zabalil. Přitom jsem věděl, že má potenciál, já taky procházel novou životní etapou,“ líčí Šebrle, jenž v tu dobu řešil svou manželskou situaci.

Foto: Tomáš Edlman/atletika.cz

Radost Ondřeje Kopeckého při víkendovém domácím šampionátu ve vícbeojích.

Osm let po konci kariéry tak začal opět docházet na pražskou Julisku a nakoukl do svých starých tréninkových deníků. „Golf musel stranou a na stadionu trávím celé dny. Kostra je podobná jako jsem zažil u Zdeňka Váni i Dalibora Kupky, jen se jí snažím přizpůsobit pro Ondru,“ popisuje svůj recept, která zatím funguje.

A při trénincích nezůstává jen u teoretických výkladů. „Zahází si s námi koulí a diskem, v přípravě si i zaběhal. A s vytrvalostí na tom byl líp, v posilovně nás taky poráží, má to v sobě,“ oceňuje Kopecký.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ondřej Kopecký (@onkope)

Při závodech pak dostává zabrat Šebrleho psychika. „Myslel jsem, že začnu šedivět až po padesátce, ale asi to přijde už za pár dnů,“ vtipkuje 47letý Šebrle. „S Ondrou se dobře spolupracuje, řekl bych, že má ještě lepší přístup, než jsem měl já. Je skromný, přitom má vysoké cíle,“ charakterizuje nejúspěšnějšího mezi svými čtyřmi svěřenci.

Ve 24 letech má podle svého kouče spoustu rezerv. „Ve všem může stoupat klidně další čtyři roky. Má cit pro dálku, jak zmohutněl, zlepšují se vrhy a je to tyčkař, může skákat k 550,“ prorokuje Šebrle.

Ostatně ke skoku o tyči má Kopecký blízko, jeho partnerkou je bývalá juniorská mistryně světa Amálie Švábíková. Oba teď mají čerstvý limit pro ME v Mnichově. „To pro mě byla taky motivace, abychom jeli společně,“ přiznává Kopecký. A díky umístění v žebříčku by spolu mohli letět dokonce už na červencové mistrovství světa do amerického Eugene.

„Kvalifikace podle rankingu je největší hloupost, který ničí atletiku, snad ten paskvil brzo skončí. Ale věřím, že Ondra se nominuje, zrovna ležím v tom, jak načasovat formu, aby dobře zazávodil na světě a vrchol měl na Evropě, která pro něj bude výsledkově zajímavější. A já si kvůli mistrovství světa kdyžtak budu muset přehodit zprávy,“ usmívá se nad vcelku příjemnými starostmi trenér a moderátor v jednom.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články