Hlavní obsah

Zahradu před sídlem ČOV zdobí socha legendárního běžce Emila Zátopka

Zahradu před sídlem Českého olympijského výboru ode dneška zdobí bronzová socha legendárního běžce Emila Zátopka. Dosud stála před sídlem společnosti Sazka, která se ale přestěhovala do nových prostor. Obdobná socha se nachází v parku Olympijského muzea v Lausanne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Herec Václav Neužil pózuje při odhalení sochy běžce Emila Zátopka v Praze.

Článek
Fotogalerie

ČOV umístil Zátopkovu sochu ke svému sídlu, protože příští rok bude sté výročí narození čtyřnásobného olympijského vítěze i jeho manželky Dany, olympijské šampionky v hodu oštěpem. U slavnostního odhalení byl i herec Václav Neužil, jenž jednoho z nejlepších sportovců všech dob ztvárnil v letos uvedeném filmu Zátopek. "Nikdy v kariéře se mi nestalo, že jsem hrál někoho, kdo existoval. Chodí mi dopisy a zprávy od lidí, kteří Emila znali. Je to moc příjemné. I mezigenerační propojení je neskutečné. Nějakým způsobem se nám povedlo zhmotnit pozitivitu, kterou Emil Zátopek oplýval. Energie, kterou v sobě měl, znovu ožila. Cítím, že to mělo smysl," uvedl v tiskové zprávě.

Myšlenka na Zátopkovu sochu se zrodila po běžcově úmrtí v roce 2000. Někdejší kouč veslařů Svojanovských René Líbal, který v Lausanne pracoval a stále tam žije, při návštěvě Olympijského muzea uviděl sochu běžce Paava Nurmiho, který ve 20. letech 20. století vyhrál devětkrát olympijské hry. "Řekl si, že když tam má sochu Nurmi, proč by ji tam nemohl mít i Zátopek. A protože se Líbal znal s tehdejším šéfem muzea, věci se daly do pohybu," vyprávěl bývalý předseda ČOV Milan Jirásek.

Sochy vznikly dvě a obě jsou nyní umístěny u institucí spojených s pěti olympijskými kruhy. "Jsme rádi, že socha stojí před naším sídlem. Když jsem byl malý kluk, jméno Zátopek se moc neskloňovalo, protože se o něm v té době nemluvilo. Těší mě, že nyní probíhají aktivity, které Emila i Danu Zátopkovy připomínají. Napsala se knížka, natočil se film, v roce 2016 jsme kampaní k hrám v Riu připomínali právě Emila Zátopka," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Reklama

Související témata: