Hlavní obsah

Závod ve výhni? Těším se, bude vadit ostatním, věří Mäki. Požene ji český kotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrcholné akce si nejezdí pro jeden běh. Na posledních dvou světových šampionátech prošla mílařka Kristiina Mäki do semifinále, na tokijské olympiádě běžela dokonce finále.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kristiina Mäki vstoupí v sobotu do světového šampionátu.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ A tak je zřejmé, že s plány na postup ze sobotního rozběhu odlétala i do Budapešti. „Semifinále je první cíl, pak se můžeme bavit dál,“ říká.

Zvládla jste si během tří dnů zazávodit na finském i českém šampionátu coby poslední test před mistrovstvím světa. Co vás čekalo pak?

Byla jsem ještě na týden v Melagu, kde počasí připomínalo spíš zimu než léto. Ale všechno dopadlo dobře, jsem připravená, jak bych měla být.

To v Budapešti panuje pravé léto a vy poběžíte rozběh ve 13.15. Nestraší vás to?

Nejhorší je rozcvičení. Já se spíš na vedro těším, že bude vadit ostatním holkám. Jistě, je to náročné, ale v něm běží nejrychleji. Když si pořád neříkáte, že je vedro a nemůžete, tak je to pro výkon dobré.

Budapešť je blízko českým hranicím, dorazí sem vaši nejbližší včetně syna Kaapa?

Přijedou moji i Filipovi (partner) rodiče, Kaapo a ještě taková parta, která jezdí vždycky na závody.

Jak početná?

I s Kaapem jich je asi devět, k tomu ještě dvě děti. To už nějakou vlajku podrží. (úsměv) Zatím byli vždycky jen na mistrovství Evropy, protože se na svět nikdy nevydali, tak se těší.

Vaše disciplína má jasnou favoritku, keňskou světovou rekordmanku Faith Kipyegonovou. Může jí někdo ohrozit?

Když se nestane žádná mimořádná situace, tak ne. Je to tříkolová soutěž, s těmi svými časy je jasná favoritka.

Chce se pokusit o zlatý double na 1500 a 1500 metrů, což žádná žena před ní nedokázala. Bude to mít na delší trati těžší proti etiopským soupeřkám?

Myslím, že nebude. Stejně půjde o poslední kolo a když ho zaběhne pod šedesát sekund, tak nemají šanci.

Reklama

Související témata: