Hlavní obsah

Zlato i s krevními sraženinami! Pro mě rekord, tolik stresu jsem nezažil, přiznal americký pořízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má v atletickém světě takovou pozici, že ho může zastavit jen vlastní tělo. A to se málem americkému koulaři Ryanu Crouserovi stalo. Na mistrovství světa skoro ani neodletěl, zažil spoustu stresu, ale z budapešťského stadionu odcházel se zlatem na krku a novým rekordem šampionátu.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Ryan Crouser a jeho radost po zisku světového zlata v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Týden před plánovaným odletem do Evropy se třicetiletý Crouser probudil s bolestí v lýtku. „Mysleli jsme, že to je natržený sval, také jsme to tak léčili,“ popisoval.

Jenže bolest neustupovala a Crouser podstoupil podrobnější lékařskou prohlídku. Ta odhalila dvě krevní sraženiny. „Tréninkový kemp jsem mohl odepsat a museli jsme vymyslet způsob, jak se sem dostat,“ líčil Crouser. Dlouhé léty totiž naopak můžou ke vzniku trombózy přispět.

„Mám skvělý lékařský tým, tak jsme našli způsob, jak bezpečně letět. Ale byla úleva, když jsem se sem dostal,“ neskrýval. S pomocí léků na ředění krve byl připraven obhajovat titul.

A samotná koulařská soutěž pro něj už takovým nervákem nebyla. V kvalifikaci předvedl přesně to, co potřeboval, a ani český rekordman Tomáš Staněk nepochyboval, že i přes trable si Crouser odnese zlato. „To je jako když se bavíme o Boltovi, je úplně jinde,“ říkal na adresu světového rekordmana.

Američana během finále nečekaně pozlobil jen Ital Leonardo Fabri, ale v poslední sérii rodák z Portlandu vytáhl z rukávu druhý nejdelší hod historie a rekord světových šampionátů: 23,51 m, jen pět centimetrů za svým historickým maximem.

„Ten poslední pokus byl takovým dokladem tvrdé práce za poslední roky. Sice to těsně nebyl světový rekord, ale pro mě byl. Posledních dvacet dnů bylo hodně náročných, tolik stresu jsem nikdy nezažil,“ uznal dvojnásobný olympijský vítěz a teď i dvojnásobný světový šampion.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.