Hlavní obsah

Zmar na mistrovství světa vystřídal optimismus. Totální léčení českému šampionovi zabralo

Po více než sedmi týdnech nastoupil k závodu. Mezitím musel přímo v Eugene zrušit svůj start na mistrovství světa a absolvoval několik vyšetření. V Mnichově už ale bývalý oštěpařský mistr světa Vítězslav Veselý opět cítí sílu, hned prvním hodem poslal oštěp na 79,26 m, čímž vyhrál svoji kvalifikační skupinu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Oštěpař Vítězslav Veselý v mnichovské kvalifikaci.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Vloni v 38 letech slavil olympijský bronz, letos na mistrovství republiky v rodném Hodoníně si udělal radost svým nejdelším hodem za posledních sedm let. Jenže tam už začalo jeho zdravotní trápení.

„Týden před republikou jsem měl problémy s kašlem a dýcháním, Úplně jsem to nedoléčil a přesun do Eugene spolu s klimatizací v letadle a časovým posunem mě sestřelil a dostal jsem horečky. Trvalo dlouho, než jsme se zase cítil normálně,“ přiznával.

Náročné období to bylo i pro psychiku, však z mistrovství světa se musel kvůli zranění odhlásit přímo v dějišti podruhé za sebou. Ale motorem byl blížící se evropský šampionát.

„Zahájil jsem totální léčení. Oběhal jsem všechny testy a odběry v nemocnici, které byly v pořádku, a týden po příletu jsem začal trénovat. Nechtěl jsem to přehnat, jak jsem starší, potřebuju dost času k vyladění,“ vyprávěl Veselý, který je sám sobě trenérem a za roky závodění dobře ví, co svému tělu naordinovat.

„Občas si z toho dělám srandu. Když se mě někdo zeptá, co mě čeká, tak řeknu, že mi dal trenér volno,“ usmívá se oštěpař, který má z evropských šampionátů dvě stříbra a titul z Helsinek 2012.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Radost mu svým postupem udělal i 24letý debutant Martin Konečný, jehož trénuje Stanislav Suška, ale s Veselým letos absolvoval dvě soustředění.

„Už prolomil bariéru 75 metrů. Když se to někomu povede, většinou se dostane i za 80, tak mu přeju, ať tu svou vášeň prodá,“ říká Veselý, jenž by se do budoucna roli trenéra nebránil, ostatně už v minulosti si ji vyzkoušel s Nikolou Ogrodníkovou.

Reklama

Související témata: