Hlavní obsah

Basketbalisté při loučení s Prahou nechtějí říct definitivní sbohem šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají před sebou ve čtvrtek od 17:30 poslední zápas ME v pražské O2 areně. Čeští basketbalisté se chystají ze všech sil zabojovat o to, aby to nebyla i jejich derniéra na celém šampionátu. K posunu do nedělního berlínského osmifinále však musí porazit Izrael.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tísněný Tomáš Satoranský hledá prostor pro přihrávku během utkání s Finskem.

Článek

„Máme před sebou poslední zápas tady v Praze, jsme připraveni na loučení s O2 arenou, ale rozhodně nechceme říct sbohem celému šampionátu," říká zatím nejlepší český střelec na turnaji Jan Veselý. Národní týmu bude stačit jakákoli výhra nad Izraelem za předpokladu, že předtím v tabulce poslední Nizozemci neporazí Finsko.

Pokud by v odpoledním utkání došlo k překvapení, musel by domácí výběr následně vyhrát minimálně o sedm bodů, vítězství až o 19 bodů by ho dokonce posunulo na třetí místo ještě před Finy. „Je to zápas všechno, nebo nic. Ve čtvrtek musíme jít do všeho na sto procent, tvrdí pivot Patrik Auda.

S Izraelem se reprezentace osm let nepotkala. Pikantní duel čeká jejího trenéra Ronena Ginzburga, který předloni v říjnu získal i české občanství. „Pro oba týmy je to existenční zápas, z mého pohledu navíc proti rodné zemi. Teď ale žiju tady a miluju Česko, takže tam bude o něco víc emocí," míní kouč, který vede českou reprezentaci od roku 2013.

„Jistě, narodil jsem se v Izraeli. Jakmile začne zápas, už tohle musí stranou. Nakonec jde především o basket a my prostě doma musíme vyhrát," tvrdí Ginzburg. „Situace je krajně složitá, ale nesmíme svěsit hlavy. Naše výkonnost se zvedá, a všichni víme, o co se ve čtvrtek hraje," míní Veselý.

Cestou je absolutní intenzita

Ginzburg má krajany v izraelském dresu detailně naskautované. „Snaží se hrát chytře a zamaskovat své slabiny pod košem. Mladík Avdija z Washnigtonu je hlavní oporou, mají ale v sestavě i zkušené euroligové hráče jako jsi Ginat, Blatt či Madar. Musíme proti nim vyrukovat s absolutní intenzitou a soustředěním v obraně," tvrdí kouč českých basketbalistů.

Obvyklý tahoun Tomáš Satoranský sice až zázračně vyléčil podvrtnutý kotník a snaží se hrát navzdory obtížím, ale přece jen je vidět, jak ho pravá noha limituje a jeho přínos po bodové stránce není výrazný. Celková koncepce hry národního týmu chvílemi funguje, občas se úplně rozpadá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Energický Vojtěch Hruban (vpravo) při utkání s Finskem.

Pokud ale čeští basketbalisté nechtějí na ME skončit blamáží, musí ve čtvrtek zvítězit. „Obrana je základ všeho, v klíčovém duelu potřebujeme mít absolutní dravost a vůli po výhře. Obě mužstva jsou na tom podobně. Půjde především o to, kdo bude chtít víc ten postup urvat," dobře ví kouč Ginzburg.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články