Hlavní obsah

Basketbalisté USK jsou ve čtvrtfinále, Opava mečbol nevyužila

Basketbalisté USK Praha vyhráli i druhý zápas předkola play off s Kolínem a po domácím vítězství 83:66 postoupili do čtvrtfinále. Série mezi Opavou a Slavií rozhodnutá ještě není, pražský nováček NBL porazil doma vicemistrovský tým 92:87 a vyrovnal stav na 1:1. Rozhodující třetí duel je na programu ve středu v Opavě, ve vzájemných zápasech dosud vždy vyhrál domácí tým.

Foto: Sport.cz

Basketbalisté USK Praha (archivní foto)

Článek

Na Folimance USK, který v předkole startoval jako suverén slabší nadstavbové skupiny A2, prohrál první čtvrtinu o šest bodů, od druhé části ale začal dominovat. Pod vedením Davida Böhma, který zaznamenal 23 bodů a 14 doskoků, Pražané prodloužili aktuální vítěznou sérii o 17. zápas.

"Sedmnáct výher je důvod k slavení, stejně jako postup do čtvrtfinále. Je to týmový úspěch. Získali jsme si respekt, který jsme si v průběhu sezony zasloužili. Říkal jsem hráčům, že pokud vás někdo nerespektuje, běžte a získejte si ho. To také hráči udělali," uvedl trenér Pražanů Francesco Tabellini.

Kolín v dlouhodobé části soutěže dokázal třikrát porazit mistrovský Nymburk, ale s Pražany nevyhrál ani na čtvrtý pokus v sezoně. Stejně jako v prvním utkání předkola postrádal svého nejlepšího střelce Rasharda Odomese, bodově hosty táhl kapitán a autor šesti trojek Adam Číž s 26 body, Jakub Petráš přidal 10 bodů a 16 doskoků. Náhradníci Středočechů ale přispěli jen dvěma body proti 30 domácím, kolínští střelci také minuli dvanáct trestných hodů. "USK hrál v laufu, využil té série výher, hrají nesmírně sebevědomě a nám to dali pocítit. My jsme pod nějakou dekou, ta se bohužel nezvedla," konstatoval kolínský kouč Adam Konvalinka.

V Edenu si žádný tým nevypracoval větší než sedmibodový náskok a domácí zvládli lépe koncovku. Hosté šli dvě minuty před koncem do vedení 87:85, ale pak už skórovali jen slávisté, kteří v zápase stříleli s vysokou úspěšností 58 procent proti opavským čtyřiceti. Pěti body za sebou otočil skóre bývalý reprezentant Pavel Pumprla, pro něhož vítězství znamená odložení konce kariéry. Kapitán Pražanů byl s 15 body třetím nejlepším střelcem týmu po Adamu Dworském (16) a Dantezi Waltonovi (19). Lídrem Slezanů, kterým nepomohlo k úspěchu ani třináct trojek či jedenáct zahozených šestek domácího celku, byl s 16 body Martin Gniadek.

Předkolo play off basketbalové ligy mužů - 2. zápasy:
USK Praha - Kolín 83:66 (18:24, 44:37, 67:51)
Nejvíce bodů: Böhm 23, Okauru 15, Vlk 12 - Číž 26, Šiška 11, Petráš a Slavinskas po 10. Konečný stav série: 2:0.
Slavia Praha - Opava 92:87 (21:16, 45:40, 69:71)
Nejvíce bodů: Walton 19, Dworsky 16, P. Pumprla 15 - Gniadek 16, Šiřina a Slavík po 14. Stav série: 1:1.
Související témata: