Hlavní obsah

Basketbalistky USK opustí Thomasová, trenérka Hejková i Jonesová zůstávají

Basketbalový tým ZVVZ USK Praha čekají po zisku rekordního 17. titulu v české lize změny. Čtvrtý celek letošního ročníku Evropské ligy opustí americká hvězda Alyssa Thomasová, které končí smlouva, pokračovat nebude ani Simona Sklenářová. V dresu Pražanek naopak zůstává jiná americká mistryně světa Brionna Jonesová, kapitánka Teja Oblaková nebo trenérka Natália Hejková.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Alyssa Thomasová z USK na archivním snímku.

Článek

"Alyssa je u nás pět let a moc jí děkujeme za vše, co pro tým udělala. Víme však, že bude končit. To je asi to hlavní jméno," řekl ČTK generální manažer klubu Marek Kučera. "S některými hráčkami budeme ještě jednat, další to tu mají už jisté. To bych ale ještě nechtěl zveřejnit," doplnil. O konkrétních změnách bude USK informovat v průběhu května a června.

Jednatřicetiletá Thomasová působila v klubu od roku 2018. V této sezoně byla podruhé vyhlášena nejlépe bránící hráčkou Evropské ligy a dostala se do nejlepší pětky soutěže. "Tým se určitě trochu změní a bude to zajímavé i pro diváky. Příští rok to bude jiný celek, mladší," uvedla Hejková.

Z českých hráček je na odchodu dvaadvacetiletá reprezentantka Sklenářová. "Je to těžké. Ne každý to zvládne jako Vyoralová. Je potřeba odolat tlaku, že se musí prosadit a každý rok se zlepšovat. To ne každý vydrží. Je jednodušší jít do slabšího týmu a tam být za hvězdu, než být za hvězdu u nás," prohlásila Hejková.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Teja Oblaková (vlevo) a Barbora Wrzesinská oslavují po vítězství nad Brnem s mistrovským pohárem.

Z opor zůstávají kapitánka Oblaková nebo Jonesová. S Maríou Condeovou bude vedení jednat. "Tým bude vyrovnanější. Chceme hrát v širší rotaci a uvidíme, jak se nám to podaří poskládat," uvedla Hejková.

Jedním z cílů je i upravit herní projev. "Chtěli bychom to omladit. Navíc jsme už byli ve hře pod košem čitelnější. Chceme to udělat pestřejší, aby byla variace, že některé hráčky budou hrát dál od koše. V tohle určitě nastane nějaká změna," řekl Kučera.

Trenérkou bude i nadále Hejková. Rodačka ze Žiliny působí v USK od roku 2012 a vždy podepisuje kontrakt na jeden rok. Tentokrát ale naznačila, že by pro ni mohla být další sezona rozlučková.

"Jsem tady ráda, ale tohle bude asi úplně definitivní sezona. Na devadesát procent jsem rozhodnutá," dodala pětinásobná vítězka Evropské ligy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.