Hlavní obsah

Německo - Česko 71:69 PPDalší krutá porážka a zoufalý pláč basketbalistek. Dělily je čtyři desetiny od olympijské kvalifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Štěstí se toulalo kdovíkde, v Lublani se na české basketbalistky lepila jen smůla. Podobně krutě, jak prohrály čtvrtfinále ME, ztratily i zápas s Německem, v němž byla ve hře místenka do únorové olympijské kvalifikace. Reprezentantky vedly ještě čtyři desetiny před koncem, soupeřky ale s klaksonem vyrovnaly a v prodloužení národnímu týmu už nestačilo k úspěchu ani vedení 69:63. Německo osmi body otočilo výsledek, rozhodlo z hranice trestných hodů, když zbývalo odehrát jen 1,6 sekundy. Místo radosti pak Češky propukly v zoufalý pláč.

Foto: Profimedia.cz

České basketbalistky prohrály v duelu o 5. až 8. místo na mistrovství Evropy v Lublani s Německem 69:71 po prodloužení a na postup do kvalifikace o olympijské hry v příštím roce v Paříži nedosáhly.

Článek

Na počáteční české vedení 5:2 přišla okamžitá německá odpověď v podobě sedmibodové šňůry. Soupeřky těžily z výškové převahy, měly dvojnásobný počet doskoků a za stavu 7:15 si trenérka Ptáčková brala oddechový čas. Efekt to mělo okamžitý, dvě české trojky v řadě znamenaly korekci skóre.

Bohužel jen na chvíli. Gülichová byla k neudržení pod košem a zdálky se neomylně trefovala Fiebichová, což na přelomu první a druhé čtvrtiny přineslo deset německých bodů v řadě. Jenže enormní bojovnost národního týmu na tomto šampionátu bez ohledu na stav je už pověstná a charakter českých žen se znovu ukázal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenérka basketbalistek Romana Ptáčková.

Střídající Andělová dokázala rozhýbat útok, který společně s Hamzovou podpořily i střelecky. Rapidně se zvedla rovněž obrana se skvělým přístupem k protihráčkám. Osm minut trvající šňůru šestnácti bodů reprezentantek přerušily pouze dva německé koše, takže z toho bylo poločasové vedení 33:29.

Soupeřky se ale mohly i v pokračování zápasu opřít o tříbodové střely, do 23. minuty jich proměnily osm. Navíc přitvrdily v obraně. Postupně se na palubovce rozhořel boj o každý míč, v němž excelovala svou rychlostí i herní energií Zeithammerová a pod vlastním košem se dařilo eliminovat nebezpečné pivotky soupeřek.

Po koši Stoupalové z toho bylo osm minut před koncem dosud nejvyšší české vedení 51:42. Německo ale neskládalo zbraně, stupňovalo agresivitu a nahrálo mu i to, že Hamzová a Stoupalová se ocitly pod hrozbou vyfaulování. Ve 36. minutě bylo srovnáno na 58:58, v tu chvíli ale přišla důležitá trojka Holešinské

Němky sice dotahovaly, při českém vedení 63:61 měly na poslední útok už pouhých 0,4 sekundy, přesto Fiebichová stihla ještě dostat míč do koše. Vítězky a postupující tým do olympijské kvalifikace tak muselo určit prodloužení. Nastala další těžká zkouška pro nejmladší tým turnaje a bohužel ani šestibodová česká šňůra při páté osobní chybě Hamzové a vzápětí Stoupalové nestačila.

Němky srovnaly a 1,6 sekundy před koncem nastavení proměnily oba trestné hody, čímž získaly dvoubodový náskok. O poslední zoufalou střelu se pak snažila Zeithammerová, jenže krutý osud Česku radost nedopřál.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku:
Skupina o 5. až 8. místo (Lublaň):
Německo - Česko 71:69 po prodl. (18:15, 11:18, 13:16, 21:14 - 8:6)
Nejvíce bodů: Fiebichová 17, Bessoirová 16, Gülichová 15, Greinacherová 10, Brunckhorstová 8 - Stoupalová a Zeithammerová po 12, Holešinská 9, Březinová 8, Andělová 7, Hamzová a Šípová po 6. Rozhodčí Aunkrogers (Lot.), Baldini (It.), Dahraová (Fr.), trestné hody 18/11 - 16/9, trojky 12:6, doskoky 55:43.

Reklama