Hlavní obsah

Neviditelnou teč a otočený aut basketbalistky oplakaly. Protest za tisíc eur by neměl smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit hořkosti, rozčarování i křivdy si v sobě nesly české basketbalistky po dramatickém závěru čtvrtfinále ME s Maďarskem, který skončil jejich těsnou porážkou 61:62. Hráčky i realizační tým se nemohly zbavit dojmu, že sudí u videa objevili doslova neviditelnou teč a otočeným autem ovlivnili šest sekund před koncem osud utkání.

Foto: Profimedia.cz

Souboj Agnes Studerové z Maďarska s Eliškou Hamzovou (vpravo) z Česka.

Článek

Česko vedlo 61:60 a maďarské rozehrávačce Agnes Studerové při nájezdu do koše míč utekl do autu. Zdánlivě jasná situace, ale soupeřky se rozhodly využít challenge u videa. Po velmi dlouhém zkoumání jim rozhodčí z nejasného záběru přisoudili balon, jenže dotek či teč bránící Zeithammerové kromě nich snad nikdo neviděl. Ani na televizním záznamu.

„Jsme smutní, že to takhle dopadlo. Došlo k velmi sporné situaci a jsme přesvědčeni, že po skvělé obraně Kateřiny Zeithammerové míč skončil za základní čárou a měli jsme házet aut my. Trenér Maďarska ale použil challenge, kterou rozhodčí po dlouhém zkoumání vyhodnotili jako míč pro soupeřky. Panuje mezi námi shoda, že změnili aut nesprávně," říkal manažer národního týmu Simon Bytel.

Tři vteřiny před koncem Dubeiová dala koš a převrátila skóre. Češky měly ještě poslední šanci – Eliška Hamzová vyhodila na Renátu Březinovou, jenže ta z těžké pozice neuspěla. „Byly jsme opravdu blízko vítězství před tím posledním otočeným autem, kdy byl nakonec po výzvě přiřknut Maďarsku. To asi nejvíc bolí, že zbývalo opravdu pár vteřin. Dubeiová pak proměnila těžkou střelu a na naši poslední akci už nebylo mnoho času a taky jsme ji nezahrály úplně nejlíp," říkala smutná trenérka Romana Ptáčková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Česká basketbalistka Petra Holešinská.

Český protest by byl zbytečný. „Po zápase jsem šel za komisařem zápasu a volal i sportovního ředitele FIBA. Bylo mi řečeno, že klidně přijmou stížnost pod kaucí více než tisíce eur, ale na výsledku se nic nezmění, protože podle pravidel FIBA nelze uplatnit protest proti rozhodnutí rozhodčích," doplnil manažer.

„Bude určitě těžké se z toho nějak oklepat, protože taková porážka hodně bolí a sráží každou z nás po mentální stránce, ale ráno se budeme muset probudit a bojovat ještě o šanci zahrát si v únoru o olympiádu," mínila rozehrávačka Gabriela Andělová.

„Od holek jsou tam teď slzy, ale nechci, aby se utopily v hlubokém smutku. Celý tým zase ukázal obrovský charakter, za každé situace dokázal bojovat," dodala Ptáčková. „Myslím, že dostat se ve čtvrtfinále z minus sedmnácti na vyrovnaný zápas, a dokonce vést o bod je něco neskutečného. Tohle povzbuzení si musíme vzít do hlavy pro sobotní zápas," doplnila Andělová.

„Nechápu, jak mohli sudí učinit takhle skandální rozhodnutí, které poškodilo nejen náš tým, ale celé mistrovství Evropy. V tak důležitém okamžiku a za pomoci videa se omyl prostě nesmí stát. Je to podkopání důvěry v systém, který by naopak měl pomoct lidské chyby napravovat," zlobí se i předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

„Před týmem smekám za bojovnost a celkový projev nejen ve čtvrtfinálovém zápase. Věřím, že v tom budou ještě pokračovat a vybojuje účast v olympijské kvalifikaci i přes dnešní nepochopitelný zářez," hecuje Jansta basketbalistky do sobotního důležitého duelu, ve kterém bude pro Česko ve hře postup do únorové olympijské kvalifikace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.