Hlavní obsah

Deset měsíců v ruském lágru. Grinerová chystá knižní zpověď

Americká basketbalová hvězda Brittney Grinerová připravuje knihu o svém desetiměsíčním věznění v Rusku. Vydavatelství Alfred A. Knopf v prohlášení uvedlo, že paměti dvaatřicetileté hráčky by měly vyjít na jaře příštího roku.

Foto: Jevgenija Novoženinovová, Reuters

Brittney Grinerová při projednávání svého případu u soudu v Chimki.

Článek

Grinerovou zatkli loni v únoru na moskevském letišti, protože u sebe měla náplně do elektronické cigarety obsahující konopný olej. V srpnu ji soud za pašování drog poslal na devět let do vězení, v listopadu byla z vazební věznice přemístěna do trestanecké kolonie v Mordvinsku zhruba 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Domů se dostala v prosinci po výměně vězňů za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Dvojnásobná olympijská vítězka hrála v Rusku za Jekatěrinburg, s kterým čtyřikrát vyhrála Evropskou ligu. "Hlavním důvodem, proč jsem se tehdy do Ruska vracela za prací, bylo, že jsem chtěla, aby na mě byly moje žena, rodina a spoluhráčky hrdé. Po neuvěřitelně náročných deseti měsících ve vězení jsem vděčná za záchranu a za to, že jsem doma. Čtenáři se dozvědí můj příběh a zjistí, proč jsem tak vděčná za tu masivní podporu od lidí z celého světa," uvedla v prohlášení Grinerová. Zadržena byla týden před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, na který USA reagovaly zavedením sankcí proti Rusku.

V únoru podepsala Grinerová novou smlouvu s Phoenixem, s kterým v roce 2014 ovládla WNBA. V Rusku si hvězdné hráčky podle agentury AP mohly vydělat až milion dolarů za sezonu, zatímco v zámořské soutěži je to zhruba čtvrt milionu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.