Hlavní obsah

USK Praha - Schio 56:59Basketbalistky USK končí boj o bronz v slzách, prohrály trojkou v poslední sekundě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhodný koš z tříbodové vzdálenosti v úplně poslední vteřině potvrzený až u videa připravil basketbalistky USK o šanci na euroligový bronz z domácího Final Four. Na euroligovou medaili čekají české šampiónky už čtyři roky a letos ji neuhrály, když zápas o třetí místo s italským Schiem prohrály 56:59.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Brionna Jonesová z USK a Egle Sventoraiteová ze Schio během utkání o bronz.

Článek

Pražanky si nechaly utéct začátek. Italský celek už po deseti minutách vedl 23:14. Snahu dotáhnout manko domácím kazila sotva třicetiprocentní úspěšnost střelby.

Bylo vidět, jak velkým problémem pro USK je zóna soupeřek. Navíc do poloviny utkání nabíraly domácí hráčky jedenáct ztrát míče a patřičnou odpověď neměly ani na pět trojek Schia.

Až ve třetí čtvrtině ženám USK začal vycházet herní záměr v obraně, kde lepším přebíráním soupeřek mazaly jejich střelecké pozice. Navíc získaly navrch na doskoku a udržely Schio jen na devíti bodech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Teja Oblaková z USK a Costanza Veronaová ze Schia.

Kromě rozehrávačky Oblakové se ale dál domácí basketbalistky trápily při zakončení, zejména Jonesová působila dost unaveně. Navíc se spolu s Francouzkou Vukoslavjevičovou dostala už čtvrt hodiny před koncem pod hrozbu vyfaulování.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Teja Oblaková z USK v akci.

Limitující pro USK bylo do té doby i devět zahozených trestných hodů z osmnácti. Nicméně poslední čtvrtina začínala za stavu 42:48 a výborně fungující obrana byla pilířem pražského celku, který tak mohl umazávat náskok Schia.

Když se domácí přibližily na rozdíl jediného koše (48:50), přišla čtyři minuty před koncem na druhé straně trojka z ruky Mabreyové.  Role střelkyně v dresu USK se ujala Thomasová a 72 sekund před koncem proměněnou šestkou vyrovnala na 54:54.

Další útok pražského celku ale završila nepřesná střela a z poslední čtvrtiny zbývalo odehrát třináct vteřin, když se Mabreyová prosadila zpod koše. Oblaková přesto ještě stihla dotáhnout skóre na 56:56.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenérka USK Natália Hejková.

Poslední u míče však bylo Schio a po nepřehledné situaci, v níž soupeřkám zřejmě prošel faul, dokázala litevská pivotka Sventoraiteová z tříbodové hranice poslat míč do koše s klaksonem. Tváře domácích basketbalistek zalily slzy zklamání. „Jsem totálně naštvaná, že sudí přehlédly faul, který předcházel rozhodující střele," mínila trenérka Natália Hejková.

„Sice jsme dlouho v utkání nehrály dobře, ale takový zářez jsme si za zlepšení v závěru opravdu nezasloužily. Soupeřky dostaly od rozhodčích dar. Hráčka, která faulovala, se dokonce omlouvala. Co ale z toho? Za to si nekoupíme ani zlaté prase. Chtěly jsme z Final Four víc než čtvrté místo, ale nebylo nám to souzené," říkala trenérka Natália Hejková.

Final Four Euroligy basketbalistek v Praze:
O 3. místo:
USK Praha–Schio 56:59 (14:23, 28:39, 42:48)
Nejvíce bodů: Oblaková 17, Thomasová 15, Jonesová 10 - Mabreyová 17, Ndourová 11, Veronaová a Howardová po 9. Fauly: 18:19. Trestné hody: 22/12 - 11/8. Trojky: 4:7. Doskoky: 52:32.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.