Hlavní obsah

Hrubana těší kouzelné české trojky. V Berlíně si sportovně přeje Řecko v plné síle

Jako správný kapitán velel Vojtěch Hruban českým basketbalistům v jejich úspěšném postupovém boji s Izraelem. Ze šesti trojkových pokusů mu pět prolétlo obroučkou, celkem dal pětadvacet bodů a pomohl zajistit cestu z pražské skupiny do berlínského osmifinále ME proti Řecku (neděle 20.45 h, vysílá ČT sport). A moc děkoval za podporu více než dvanácti tisícům fanouškům, kteří přišli do O2 areny v klíčovém utkání povzbudit národní týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vojtěch Hruban a jeho přesná ruka v utkání s Izraelem.

Článek
Fotogalerie

„Diváci nás pořád tlačili dopředu a byli skvělí. Odměnit je nakonec tímhle vítězstvím a postupem je parádní věc. Byla to pro nás nakonec těžká skupina," řekl s úlevou Hruban, který si uvědomoval, že původně se od Česka čekalo více než postup ze čtvrtého místa. „Dělo se toho kolem týmu opravdu hodně. Šli jsme do turnaje ve složité situaci, se zraněným Satym a dalšími zdravotními problémy a po strašně rozbité přípravě. Nakonec ale naše vůle a odhodlání i tvrdá práce slavily úspěch," připustil.

Česku se po celou dobu vystoupení v pražské skupině dařila trojková střelba, s celkovou úspěšností 43,6 % je nejlepší na celém šampionátu. Proti Izraeli domácí tým proměnil třináct střel z vně trojkového oblouku, což znamenalo úspěšnost 56 procent. „Dokázali jsme si vytvořit dobré trojkové pozice a je fajn, že se o střelbu zdálky můžeme opřít. Naše hra měla navíc daleko lepší plynulost a tempo, a přestože nás Izrael dočasně přibrzdil nějakým přebíráním, dokázali jsme se do toho dostat zpátky," přiblížil Hruban po výhře 88:77.

V pátek před polednem už budou reprezentanti v Berlíně. Museli se ale podrobit požadavku FIBA a místo vlakem cestují letadlem k souboji proti vítězi skupiny C Řecku, na čele s Janisem Adetokunbem. „Jak na něj? Na to ještě nikdo nepřišel," usmívá se kapitán Čechů.

„Máme pár dní na přípravu, ale samozřejmě Řekové jsou obrovskými favority. Budeme hrát proti podle mě nejlepšímu basketbalistovi planety, takže v tuhle chvíli to pro nás bude spíš odměna za ten postup ve složité situaci. A pokusíme se o nemožné," nadhazuje křídelník, podle nějž bude snahou reprezentantů soupeře zdvojovat až ztrojovat.

Odstoupení Adetokunba ze čtvrtečního závěrečného zápasu skupiny (zraněný kotník) jej zatím nechává klidným. Ostatně i kouč Řeků Dimitris Itoudis po duelu s Estonci zdůraznil, že jeho hvězda bude v pořádku. „Já doufám, že bude v pohodě. Bez něj by to Řekové měli daleko těžší, na druhou stranu my si proti němu chceme zahrát a byla by obrovská škoda pro celý turnaj, kdyby musel odstoupit," naznačil Hruban.

Reklama