Hlavní obsah

Satoranský byl rád, že už nehraje na jedné noze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jsem to byl já. Tuto větu pronesl Tomáš Satoranský po vítězném duelu s Izraelci a přesně vystihla rozpoložení klíčového českého basketbalisty na letošním ME.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Tomáš Satoranský během utkání proti Izraeli.

Článek

Poprvé na šampionátu zahrál tak, aniž by byl viditelně limitován pravým kotníkem zraněným v přípravném zápase v Německu před třemi týdny. Od té doby pořádně netrénoval, snažil se urychlit vyléčení všemi možnými rehabilitačními způsoby, ale teprve v posledním utkání skupiny mohl jít všeho bez úlev. „Cítil jsem se na palubovce o dost líp než v předchozích zápasech. Minulý pátek proti Polákům jsem hrál na jedné noze, tak mě moc těší, že teď nemusím. Nejsem stoprocentní, ale tohle jsem byl konečně já," těší Satoranského.

Rozdával balóny, řídil hru, ale i přesně cílil na koš. Byl rozdílovým hráčem českého týmu.

Nejen klíčové utkání, ale celý domácí turnaj, je pro něj hodně emotivní. „Viděl jsem v předchozích dnech, jak mě mužstvo potřebuje, o to víc jsem trpěl. Teď to byl zápas o všechno, tak jsem si řekl, že v něm udělám i možná více než můžu. Myslím, že každý viděl, jak jsme se vlivem všech okolností semkli," uvažuje hráč se zkušeností šesti sezon v NBA.

„Když se mi daří, roste pak i sebedůvěra. Bylo tedy moc důležité, že mi tam spadly hned první dvě střely. Hlavně jsme předvedli hodně týmový výkon v obraně a našli jsme zase tu identitu z předchozích velkých turnajů," připomíná šesté místo na posledním MS v Číně i senzační postup do Tokia z olympijské kvalifikace.

V Berlíně na reprezentaci v neděli od 20:45 čeká mimořádně obtížná překážka. Silné Řecko s hvězdným Janisem Adetokunbem, loňským šampionem NBA s Milwaukee. „Raději bych si přál v osmifinále potkat kteréhokoli jiného soupeře, ale my teď musíme být rádi, že jsme splnili postupový cíl a v neděli zkusíme Řeky překvapit," mínil Satoranský.

„Nevím, jestli je moc způsobů, jak Janise zastavit a ubránit. To je hráč na nejvyšším levelu, určitě to nepůjde proti němu hrát jedna na jedna, spíš si na něj musíme vypomáhat a zdvojovat tu obranu," říkal Satoranský, když ještě netušil, že si nejužitečnější hráč NBA z let 2019 a 2020 v Miláně po faulu Kriisy poranil kotník. Přesto za devatenáct odehraných minut byl zase nejlepším řeckým střelcem. Podle trenéra Dimitrise Itudise však bude v pořádku. „Odešel ledovat do šatny a nemělo smysl, aby se vracel. Do neděle se však dá určitě do kupy," řekl řecký kouč.

Reklama