Hlavní obsah

Hvězdný basketbalista Irving už je hráčem Dallasu

Hvězdný basketbalista Kyrie Irving se v NBA oficiálně přesunul z Brooklynu do Dallasu, kde by měl vytvořit úderné duo se Slovincem Lukou Dončičem. Výměnu, o níž se v zámoří v posledních dnech spekulovalo, v pondělí oba kluby potvrdily.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Basketbalista Kyrie Irving je novou posilou Dallasu. Archivní foto

Článek

Třicetiletý Američan Irving posílil Mavericks společně s Markieffem Morrisem. Nets získali Spencera Dinwiddieho, Doriana Finneye-Smitha, jedno právo výběru v prvním kole draftu a dvě v druhém kole.

Talentovaný, ale kontroverzní Irving o trejd z Brooklynu sám požádal. Rodákovi z australského Melbourne vyprší na konci sezony smlouva, díky níž si vydělá přes 36 milionů dolarů. Za Nets hrál tři a půl sezony a klub v tiskovém prohlášení o výměně jeho jméno sotva zmínil.

V Brooklynu se totiž Irving staral o negativní publicitu mimo hřiště. Loni na podzim mu klub zastavil činnost za antisemitský příspěvek na twitteru a hráč přišel o osm zápasů. Kvůli aféře s ním ukončila spolupráci firma Nike. V minulém ročníku musel vynechat většinu domácích zápasů Brooklynu, protože odmítal očkování proti koronaviru. V minulosti také zpochybňoval, že je Země kulatá, za což se později omluvil učitelům.

Přesto se Dallas rozhodl po olympijském vítězi, mistru světa a šampionovi NBA s Clevelandem z roku 2016 sáhnout. "Je to skvělá příležitost. Bylo by jednoduché mluvit jen o negativech, ale pojďme se raději podívat na to pozitivní, co dokáže na hřišti i mimo něj. Takhle k tomu přistupuju," uvedl trenér Mavericks Jason Kidd.

V dosavadních 40 zápasech sezony měl Irving průměr 27,1 bodu a přes pět asistencí a doskoků na utkání. V NBA působí dvanáctou sezonu: jedničku draftu z něj v roce 2011 udělal Cleveland, před příchodem do Brooklynu hrál také za Boston.

Reklama

Související témata: