Hlavní obsah

Irving dá za antisemitský tweet půl milionu dolarů na boj proti nenávisti

Basketbalista Kyrie Irving věnuje půl milionu dolarů na boj proti nenávisti ve společnosti poté, co vyvolal pozdvižení a stal se terčem kritiky za to, že v příspěvku na sociálních sítích poukázal na film všeobecně označovaný vzhledem ke svému obsahu za antisemitský. Stejnou částku se rozhodl převést na neziskovou organizaci Anti-Defamation League jeho klub Brooklyn Nets. Hráč i obě organizace to oznámili ve společném prohlášení.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Basketbalista Kyrie Irving v utkání proti Dallasu Mavericks.

Článek

Nets příspěvek třicetileté hvězdy z minulého týdne odsoudili, za neuvážený čin označil tweet i komisionář NBA Adam Silver. A kritické reakce se Irving dočkal i od řady fanoušků při posledních zápasech.

Kontroverzní rozehrávač a šampion NBA z roku 2016 s Clevelandem, mistr světa (2014) i olympijský vítěz (2016) nejprve kritiku odmítal, nyní v prohlášení otočil. "Jsem proti všem formám nenávisti a útlaku. Jsem si vědom negativního dopadu mého příspěvku na židovskou komunitu a přebírám za to zodpovědnost. Nevěřím tomu, že vše, co v tom dokumentárním filmu zaznělo, je pravda a že se v tom zrcadlí moje morálka a postoje," konstatoval Irving.

Irving na sebe kontroverzním jednáním upozornil i v nedávné minulosti. Například dostal opakovaně pokutu od vedení NBA za to, že nemluvil s novináři, v poslední době plnil titulky jako odpůrce očkování proti koronaviru. V minulé sezoně kvůli tomu přišel o domácí zápasy Nets, než se v březnu v New Yorku uvolnila opatření, a údajně také o novou lukrativní smlouvu. Ta současná mu vyprší po sezoně.

Reklama