Hlavní obsah

NBA se dohodla s hráčskou asociací na podmínkách kolektivní smlouvy do roku 2030

Vedení basketbalové NBA se dohodlo s hráčskou asociací NBPA na podmínkách nové kolektivní smlouvy. Obě organizace to dnes bez dalších podrobností oznámily v krátkém společném prohlášení. Podmínky sedmiletého kontraktu musejí ještě schválit majitelé klubů a hráči, což by podle agentury AP měla být jen formalita.

Foto: Trevor Ruszkowski, Reuters

Záběr z basketbalové NBA.

Článek

Pracovní smlouva by měla vstoupit v platnost letos v létě a trvat do konce sezony 2029/30. Rok předtím bude mít každá ze stran možnost od kontraktu odstoupit.

Současnou dohodu vyjednali zástupci klubů a hráčů v roce 2016. Výluka byla v NBA naposledy v roce 2011, kdy týmy přišly o 16 zápasů základní části.

Podle zámořských médií je mimo jiné součástí dohody komisionářem NBA Adamem Silverem propagovaný turnaj v průběhu sezony. Týmy by v rámci programu základní části od listopadu hrály skupinovým systémem a nejlepších osm by poté postoupilo do prosincového k.o. turnaje, jenž by vyvrcholil final four na neutrální půdě, pravděpodobně v Las Vegas.

Další novinkou bude pravidlo, že na zisk individuálních trofejí budou mít nárok pouze ti basketbalisté, kteří odehrají v základní části minimálně 65 zápasů. Ve snaze potlačit utrácení nejbohatších týmů soutěže, jako jsou Golden State Warriors či Los Angeles Clippers, bude také zaveden druhý platový strop 17,5 milionu dolarů nad tím současným.

Až po schválení smlouvy oběma stranami přijde na řadu vlastní sepsání dokumentu. Ten současný má podle AP zhruba 600 stran obsahujících téměř 5000 odstavců a 200.000 slov.

Reklama

Související témata: