Hlavní obsah

Nejlépe placený kouč ve slavné zámořské lize Popovich vydělá balík

Legendární basketbalový trenér Gregg Popovich prodloužil o dalších pět let smlouvu se San Antoniem, které vede od roku 1996. Díky novému kontraktu bude čtyřiasedmdesátiletý Popovich nejlépe placeným koučem v NBA. Podle televizní stanice ESPN si za pět sezon vydělá 80 milionů dolarů (1,76 miliardy korun).

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Legendární basketbalový trenér Gregg Popovich prodloužil o dalších pět let smlouvu se San Antoniem. Díky novému kontraktu bude čtyřiasedmdesátiletý Popovich nejlépe placeným koučem v NBA. Podle televizní stanice ESPN si za pět sezon vydělá 80 milionů dolarů (1,76 miliardy korun).

Článek

Popovich, který bude letos uveden do basketbalové Síně slávy, získal se San Antoniem pět mistrovských titulů. V základní části NBA odkoučoval 1366 vítězných zápasů, což je ligový rekord. Třikrát byl zvolen nejlepším trenérem sezony. V uplynulých čtyřech ročnících však jeho svěřenci nepostoupili do play off. Naposledy byli dokonce s bilancí 22 výher a 60 porážek nejhorší v soutěži.

Nyní bude Popovich v San Antoniu rozvíjet talent francouzského basketbalisty Victora Wembanyamy, kterého si Spurs nedávno vybrali jako jedničku draftu. Trenér amerických olympijských vítězů z Tokia působí ve Spurs i jako prezident klubu.

Atlanta získala bývalého vítěze NBA

Basketbalová Atlanta získala australského rozehrávače Pattyho Millse, který by mohl být konkurentem Víta Krejčího. Čtyřiatřicetiletý vítěz NBA z roku 2014 se San Antoniem přišel výměnou za tři hráče z Oklahoma City. Atlanta díky této transakci podle televizní stanice ESPN ušetří 4,5 milionu dolarů na mzdách a pomůže jí to vyhnout se placení tzv. daně z luxusu.

Čtyřiatřicetiletý Mills byl za posledních deset dní vyměněn už potřetí. Z Brooklynu, kde strávil uplynulou sezonu, putoval do Houstonu a pak do Oklahoma City. Za Nets, s kterými loni uzavřel dvouletou smlouvu na 14,5 milionu dolarů, odehrál v minulém ročníku jen 40 zápasů s průměrem 6,2 bodu.

V NBA nastupuje Mills od roku 2010. Po dvou sezonách v Portlandu se přesunul do San Antonia, kde působil deset let. Předloni na olympijských hrách v Tokiu výrazně pomohl Austrálii získat bronzové medaile. V utkání o třetí místo proti Slovinsku se blýskl 42 body.

Do Oklahoma City za Millse putovali TyTy Washington, Usman Garuba a Rudy Gay plus výběr v druhém kole draftu.

Reklama

Související témata: