Hlavní obsah

Ocampo je rád za zkušenosti před únorovým startem boje o EuroBasket 2025

Po vítězství nad Severní Makedonií 94:82 sledoval kouč českých basketbalistů Diego Ocampo se svými asistenty Lluísem Rierou a Janem Šotnarem v hledišti zaplněné haly Tondiraba v Tallinnu duel domácího Estonska s Izraelem, ale příznivého výsledku se nedočkali. Do semifinále předkvalifikace o olympijské hry se Češi nedostali a nástupce Ronena Ginzburga budou čekat další soutěžní zápasy až na konci února příštího roku na startu kvalifikace o EuroBasket 2025 v Řecku a doma s Velkou Británií.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Španělský kouč basketbalové reprezentace Diego Ocampo

Článek

Češi potřebovali k postupu buď výhru Izraele, nebo úspěch Estonska o 24 a více bodů. Vyrovnanou bitvu vyhráli domácí 67:65 a slavili posun dál s Izraelci. "Izrael se snažil, ale byl si vědom jistoty postupu do semifinále. My se musíme soustředit na to, co se dá zlepšit, ne na to, co je mimo naši moc," řekl novinářům Ocampo.

Nervózní v hledišti nebyl. "S tímhle prostě musíme žít a byla to běžná basketbalová situace. Nebyla to otázka jedné situace na konci, mohli bychom se bavit prakticky o všem. Třeba o situaci při faulu na trojce v poslední půlminutě, kdy to pro mě bylo jasné, ale rozhodčí to ve prospěch Izraele neodpískali. Ale 40 minut nerozhoduje jedna akce, nebo dokonce tři zápasy. Musíte o tom přemýšlet ze širšího pohledu," podotkl Ocampo.

Ocampo neměl v předkvalifikaci o olympiádu k dispozici opory Tomáše Satoranského, Jana Veselého, Ondřeje Balvína, Patrika Audu či Jaromíra Bohačíka. Zařadil i úplné nováčky Spencera Svejcara, Matěje Svobodu a Michala Kozáka. "Naším hlavním úkolem je zažít takto kvalitní turnaj, pro mě pak poznat hráče. A všichni potřebujeme získat co nejvíc zkušeností pro nejbližší kvalifikační okno v únoru," prohlásil Ocampo, který převzal tým v létě po Ginzburgově desetiletém úspěšném působení.

V přípravě jeho tým prohrál čtyři z pěti zápasů. Na turnaji ve Vianě do Castelo utrpěl porážky s Pobřežím slonoviny (81:97) a domácím Portugalskem (79:91) a dočkal se výhry jen nad Jordánskem (80:79). V Brně pak podlehl Argentině (87:101) a Belgii (73:75).

V Tallinnu porazil Estonce i Severní Makedonii, ale stala se mu osudnou prohra o 13 bodů s Izraelem. "Hodně jsme se tu zlepšili, ale těžko se to hodnotí, protože nevíme, které hráče budeme moct mít v únoru. A ještě důležitější bude nadále jít touto nastoupenou cestou," dodal Ocampo.

Reklama

Související témata: