Hlavní obsah

Satoranský se na soupisce objevil, basketbalisté jdou do rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec dohadu a nejistoty. Národní tým basketbalistů jde do rizikové varianty. Na soupisce pro ME, které pro Česko začne v pražské O2 areně pátečním zápasem s Polskem, figuruje i 30letý rozehrávač Tomáš Satoranský, přestože si před dvěma týdny při přípravném utkání v Německu vážně pochroumal kotník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský během utkání kvalifikace MS 2023.

Článek

„Zdravotní stav Tomáše se lepší každým dnem, byť doba na rekonvalescenci byla velmi krátká. Po zvážení všech okolností a rizik se rozhodl jít to zkusit a všichni budeme doufat, že to jeho pravý kotník vydrží," líčil reprezentační lékař Pavel Říman.

Trenér Ronen Ginzburg je hodně rád, že má největší hvězdy zase zpátky, i když tuší spoustu otazníků. „Nevíme ještě, zda Saty bude připraven do všech utkání. V každém případě si ale moc vážím veškerého úsilí, které dal do toho, aby se mohl vrátit k mužstvu. Uvidíme, jak se bude cítit v pátek dopoledne po plném tréninkovém zatížení, až pak se začneme bavit směrem k zápasu," přemítá.

„Tomáš určitě nemůže mít takovou minutáž, na jakou jsme u něj zvyklí. V tuto chvíli by ale měl být schopný se zapojit do hry. Jen je otázkou, jak moc," doplňuje Říman. Ginzburg každopádně považuje za zásadní vůbec přítomnost Satoranského u národního týmu. „Jeho vliv na hřišti i mimo něj je velký, proto je dobré ho tu mít. A pokud jde čistě o mě, i kdyby nemohl hrát ani minutu, chtěl bych ho mít s námi na lavičce."

Na konečnou soupisku české reprezentace se po zúžení nevešli Lukáš Palyza a Viktor Půlpán. „Zejména u Palyzy šlo o těžké rozhodnutí. Je to hráč, který patří do reprezentačního kádru už deset let a je pro nás cenný, takže říct mu o vyřazení právě před turnajem v Praze bylo jedním z nejtěžších za mého působení u národního týmu," uvažuje trenér.

Nominace českého týmu pro ME v basketbalu
JménoPostVýškaRoč.Klub
Patrik Audapivot2061989Yokohoma B Corsairs (JPN)
Ondřej Balvínpivot2171992BC Promethey (UKR)
Jaromír Bohačíkkřídlo1971992Brose Bamberg (GER)
Vojtěch Hrubankřídlo2021989London Lions (GBR)
David Jelínekkřídlo1961990UCAM Murcia (ESP)
Vít Krejčí (NBA)křídlo2022000Oklahoma City Thunder
Martin Křížpivot2001993ERA Basketball Nymburk
Tomáš Kyzlinkkřídlo1981993Brose Bamberg (GER)
Martin Peterkapivot2051995Löwen Braunschweig (GER)
Tomáš Satoranskýrozehrávač2011991FC Barcelona (ESP)
Ondřej Sehnalrozehrávač1901997Löwen Braunschweig (GER)
Jan Veselýpivot2131990FC Barcelona (ESP)

Reklama