Hlavní obsah

Střelec zápasu Hanzlík bral šanci v reprezentaci jako velkou zkušenost

Šestou kvalifikační porážkou za sebou uzavřeli čeští basketbalisté neúspěšný boj o mistrovství světa. V souboji s Černou Horou (70:88) ukázal v omlazeném kádru kouče Ronena Ginzburga velký potenciál dvacetiletý Ondřej Hanzlík. Hráč působící první sezonu ve španělské lize v barvách Girony byl s domácím Nikolou Ivanovičem se 17 body nejlepším střelcem, zaskvěl se třemi trojkami.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český basktebalový reprezentant Ondřej Hanzlík.

Článek

"Pro mě to byl určitě dobrý zápas. Je to velká zkušenost si zahrát tady kvalifikaci mistrovství světa. A uvidíme co do budoucna," řekl Hanzlík, který už při debutu v přípravě proti Finsku v Praze v červnu 2021 pomohl k výhře 78:65 šesti body.

Po první zápasech v přípravě před úspěšnou olympijskou kvalifikací v Kanadě dostal znovu šanci v rozhodnutém boji o MS. Ve čtvrtek v Pardubicích proti favorizované Francii (59:72) za sedm a půl minuty na hřišti dal dva body, kterými uzavřel skóre. V Podgorici odehrál 20 minut a 45 sekund, trefil pět z devíti tříbodových pokusů. Proměnil také oba trestné hody, přidal dvě asistence i doskoky. "Prostě střílím, buď dám, nebo nedám. Když padla první, tak mi sebevědomí vylétlo nahoru. A pět trojek je dobrých," pochvaloval si.

Naděje na úspěch se podle něj rozplynula už v úvodu. "Myslím, že jsme zápas prohráli v první čtvrtině, kdy jsme byli o nějakých 18 bodů dole. A dostávat se zpátky z takové velké ztráty tady v Černé Hoře, kde je narvaná hala a lidi křičí, je ohromně těžké," podotkl křídelník či rozehrávač, který působí ve Španělsku už sedmou sezonu.

"Měli jsme ohromné problémy jak na útočném, tak na obranném doskoku, dělali nám hrozné problémy i na pick and rollu," popsal. Od druhého poločasu se Češi zlepšili. "Bylo to 50:25 a v šatně bylo horko, dostali jsme výprask a do druhé půlky jsme nastoupili dobře. Tři minuty do konce jsme snad byli na 14 bodech, to už nevypadalo tak špatně."

Na devítibodové šňůře, který vedla ke snížení na 68:82, se podílel dvěma trojkami za sebou. "Byl to spíš instinkt, útok předtím jsem dával trojku z rohu, vystřelil jsem a padla tam," uvedl Hanzlík. Podle něj nebylo proč se bát střílet. "O nic jsme nehráli, pro nás mladé jsou to dobré zkušenosti, dobré minuty pro všechny."

V Podgorici si zahrál loni v červenci za dvacítku na evropském šampionátu s Černou Horou osmifinále. Po tehdejší prohře 78:80 si vyzkoušel ještě bouřlivější atmosféru fanoušků, kteří slavili postup na MS i pyrotechnikou. Cítil z toho možná na začátku nervozitu. "Ale už jsem zvyklý ze Španělska. Byla zakouřená hala, to jsem ještě v životě neviděl. Bylo tady složité hrát," popsal.

Věří, že mu takový zápas dá hodně do další kariéry. "Každá zkušenost je dobrá, tady s českých nároďákem je to pro mě velký přínos," podotkl Hanzlík. Zkušenosti mu předávali ostřílení hráči, především pivot Ondřej Balvín byl s radami aktivní. "Ondra je známý, že nám mladým takhle pomáhá. Jednou mi řekl, ať pořádně tlačím na míč na rozehrávače, že jsem od něj tři metry, že to nejde. Snažil jsem se ho poslechnout," dodal Hanzlík.

Reklama