Hlavní obsah

Maďarsko - Česko 62:61Tři sekundy od semifinále. Basketbalistky ztratily zápas v napínavé koncovce, až po zásahu videa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodně bolestivá porážka. České basketbalistky smolně padly ve čtvrtfinále mistrovství Evropy s Maďarskem rozdílem jediného bodu 61:62.

Foto: Profimedia.cz

Souboj Agnes Studerové z Maďarska s Eliškou Hamzovou (vpravo) z Česka.

Článek

Ještě tři sekundy před koncem po skvělém obratu v poslední čtvrtině reprezentantky v Lublani vedly, jenže pak sudí původně odpískaný aut soupeřek posuzovali ještě u videa, po dlouhém zkoumání otočili svůj verdikt a Maďarsko dalo rozdílový koš. Na něj už nepřišla česká odpověď.

Maďarky jsou po 26 letech v semifinále. Národní tým ale v turnaji nekončí, v sobotu bude hrát o postup do olympijské kvalifikace proti poraženému z duelu Španělsko–Německo.

Během hodně opatrné první čtvrtiny se českému týmu podařilo vybudovat až šestibodový náskok, ale Maďarky díky hře pivotek dotahovaly a důraznějším tlakem v obraně na míč si vynucovaly ztráty reprezentantek, kterým nebyla schopna s obnoveným zraněním kotníku nijak pomoci Voráčková. Hráčka USK den po svých 24. narozeninách přihlížela čtvrtfinálovému zápasu pouze ze střídačky.

Po čtvrthodině to ještě bylo 20:17 pro Česko, které se ale nemohlo opřít o tradičně silnou střelbu zdálky. Do poloviny utkání se z jeho patnácti tříbodových střel ujala jediná. Zejména elitní kanonýrka Holešinská se trápila, z pole nedala vůbec nic.

Soupeřky se naopak jen z perimetru trefily hned pětkrát. Klíčový okamžik přišel na přelomu druhé a třetí čtvrtiny, kdy reprezentantky zůstaly téměř osm minut bez vstřeleného koše a Maďarsko uteklo třináctibodovou šňůrou ke skóre 37:22.

Český tým ale ještě dokázal zvednout hlavu, Přes výtečnou obranu a lepší doskok se nadechl k sérii dvanácti bodů a tři minuty před koncem to bylo už jen 53:54 z jeho pohledu.

Soupeřky hrály důrazně jedna na jednu, zase maličko odskočily. Po trojce Stoupalové se ale povedlo 69 sekund před koncem snížit 57:58.

Faulovaná Határová pak proměnila oba trestné hody. Odpověď ale přišla z ruky nejlepší české střelkyně Stoupalové. Další maďarský útok uťal znovu český faul, Kanyasiová ale nedala ani jednu šestku. Zeithammerová pak předvedla úžasný nájezd pod koš a české hráčky vedly deset vteřin před koncem 61:60.

Nervózní Maďarky potom poslaly míč do autu, jenže sudí po coach challenge u videa posuzovali ještě bránění pronikající Studerové. Faul Zeithammerové sice neobjevili, ale došli k tomu, že poslední dotyk patřil české hráčce, i když z televizních záběrů to na teč rozhojně nevypadalo.

U balónu tak zůstaly soupeřky a zbývaly pouhé tři sekundy do vypršení času, když daly koš z ruky Dubeiové, která zaznamenala doubole, double za deset bodů a jedenáct doskoků.

Poslední střelu utkání pak vzala na sebe kapitánka Březinová, jenže trefila pouze obroučku. Ještě zkoušela reklamovat faul, ale rozhodčí nekompromisně naznačili, že se nic už měnit nebude. Maďarská postupová radost se mísila s českými slzičkami i určitou hořkostí.

Maďarky v semifinále čekají Španělky, Německo přehrály 67:42. V boji o finále jsou také Belgičanky, které zásluhou historického triple doublu Emmy Meessemanové porazily srbské obhájkyně zlata. Třicetiletá basketbalistka na něj dosáhla jako první na Eurobasketu, při suverénní výhře 93:53 nasbírala 15 bodů, 13 doskoků a 10 asistencí. Belgie získala na minulém šampionátu bronz.

Mistrovství Evropy basketbalistek – čtvrtfinále v Lublani
Česko–Maďarsko 61:62
Nejvíce bodů: Stoupalová 20, Andělová 13, Čechová 6 – Goreeová 17, Dubeiová 10, Kanyasiová 8. Rozhodčí Kozlovskis (Lot.), Mačiuis (Lit.), Marques (Portug.), trestné hody 12/8 – 23/14, trojky 5:8, doskoky 40:42, čtvrtiny 11:7, 11:22, 17:19, 22:14.
Belgie - Srbsko 93:53 (49:31)
Nejvíce bodů: Meessemanová a Allemandová po 15, Linskensová a Vanloová po 14 - Andersonová 20, Cadjová 9, Djordjevičová 8.
Francie - Černá Hora 90:46 (44:26)
Nejvíce bodů: Badianeová 20, Grudaová 18, Fauthouxová 15 - Kovačevičová 9, Vučetičová 7.
Španělsko - Německo 67:42 (33:16)
Nejvíce bodů: Gilová 13, Quevedová 11, Casasová a Cazorlaová po 10 - Greinacherová 9, Gulichová a Wilkeová po 6.
Další program:
Sobota 24. června:
12:00 o 5.-8. místo: Česko - Německo,
14:45 o 5.-8. místo: Srbsko - Černá Hora,
17:45 semifinále: Španělsko - Maďarsko,
20:45 semifinále: Belgie - Francie.
Neděle 25. června:
14:15 o 5. místo,
17:00 o 3. místo,
20:00 finále.

Reklama