Hlavní obsah

Česko - Řecko 79:76Fantazie pod koši! Basketbalistky jsou po deseti letech ve čtvrtfinále evropského šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Báječné tažení evropským šampionátem v podání českých basketbalistek pokračuje, po deseti letech se probojovaly do čtvrtfinále. V Tel Avivu po výkonu plném odhodlání, vůle a bojovnosti porazily Řecko 79:76 a sen o stěhování do Lublaně k vyvrcholení turnaje se stal nádhernou realitou. Příštím soupeřem národního týmu budou ve čtvrtek Maďarky.

Foto: Profimedia.cz

Česká basketbalistka Natálie Stroupalová během utkání na ME proti Řecku.

Článek
Fotogalerie

Řecké pivotky měly od začátku navrch, díky jejich výborné práci pod košem mohly soupeřky uplatnit i rychlý protiútok. V osmé minutě to bylo 11:18, když českým hráčkám scházel především pohyb bez míče. Reprezentantkám dlouho nevycházela střelba zdálky, pak ale do konce první čtvrtiny trefily tři trojky za sebou a postaraly se o smazání manka ve skóre.

Řekyně se ale znovu dostaly do vedení, když je neskutečným způsobem táhly dvě hvězdy Spanouová a Fasoulaová. Obě hrály bez střídání a už během třetí čtvrtiny překročily hranici dvaceti bodů. Jejich individuální pojetí i vyspělost byly v kontrastu s českým týmovým pojetím a enormní bojovností.

Reprezentantkám se moc nedařilo hrát na postavenou řeckou obranu a dostaly se do krize, když Voráčkovou vyřadila ze hry obnovená bolest kotníku. Navíc potíže s fauly brzdily pivotku Březinovou. Naštěstí se chytila střídající Šípová a národní tým se mohl opřít o střelbu zdálky.

Jedenáct minut před koncem se ujal už devátý český pokus o trojku a bylo zase vyrovnáno na 59:59.

K tomu benjamínek reprezentace, osmnáctiletá Paurová přinesla větší důraz pod košem a v úvodu poslední čtvrtiny se povedlo i osmibodovou šňůrou utéct do vedení 69:63. Řekyním hrajícím v minimální rotaci přece jen docházely síly a dotklo se to i jejich hvězd, naopak český tým točil devět basketbalistek a z každé sršela obří energie.

Do poslední minuty šlo Česko za nadějného stavu 75:70, po faulu Hamzové následoval sice jen jeden proměněný trestný hod Pavlopoulové, ale po vyčerpání limitu pro útok ze strany reprezentantek přišla trojka z ruky stejné řecké hráčky. Vzápětí následoval faul soupeřek na Holešinskou, která se ale z hranice trestných hodů nemýlila a bylo to 77:74, když do konce zbývalo dvanáct vteřin.

Z času se ukrojilo jen šest sekund, než se Fasulaová prosadila po doskoku pod košem. Znovu přišel faul na Holešinskou, která udržela stoprocentní úspěšnost, a v izraelské metropoli mohla explodovat česká postupová radost.

ME basketbalistek v Tel Avivu – play off, baráž o čtvrtfinále
Česko - Řecko 79:76
Nejvíce bodů: Holešinská 19, Šípová 15, Stoupalová 10, Zeithammerová 8 – Fasoulaová 26, Spanouová 22, Christinakiová 11, Tsinekeová 7. Rozhodčí Forsbergová-Kazuková (Dán.), Marques (Portug.), Männiste (Est.), trestné hody 24/22 – 17/14, trojky 9:4, doskoky 33:44, čtvrtiny 22:22, 19:20, 20:19, 18:15.
Černá Hora - Itálie 63:49 (35:22)
V úterý si v Lublani zahrají o postup mezi elitní osmičku Německo - Slovensko a Srbsko - Velká Británie.
Čtvrteční program čtvrtfinále v Lublani:
Česko - Maďarsko
Francie - Č. Hora
Španělsko - Německo/Slovensko
Belgie - Srbsko/Británie

Reklama