Hlavní obsah

Účast bosenských basketbalistů na mistrovství Evropy ohrožuje nedostatek financí

Basketbalistům Bosny a Hercegoviny hrozí, že budou muset odstoupit ze zářijového mistrovství Evropy. Důvodem je podle národní basketbalové federace kritický nedostatek financí. Ohrožena je i účast žen na následném světovém šampionátu v Austrálii, kam se kvalifikovaly poprvé v historii.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Aleksandar Lazič z Bosny a Hercegoviny a Tomáš Satoranský z Česka v souboji o míč.

Článek

"Vzhledem k obrovským nákladům peníze na vystoupení na EuroBasketu a mistrovství světa prostě nemáme. Zaklepali jsme na mnoho dveří, žádali jsme o podporu, ale většinou jsme se setkali s negativními odpověďmi, které byly často ignorovány. Týká se to hlavně státních a místních úřadů," uvedla federace na svém webu.

V příštích dvou měsících by měly na basketbalových šampionátech startovat i čtyři bosenské mládežnické reprezentace.

"Jako by nešlo o reprezentace naší země. Jak jinak si vysvětlit, že ze státního či federálního rozpočtu jde více peněz na jednotlivé kluby a svazy než na národní výběry? Zejména v basketbale, který už tolikrát udělal radost našim lidem a hodlá to zopakovat v následujících měsících - pokud budou týmy moci jet na kontinentální i světové soutěže. V současné době není žádné východisko, takže není daleko okamžik, kdy budeme nuceni účast v těchto soutěžích zrušit."

Na mistrovství Evropy, které bude hostit i Praha, mají bosenští basketbalisté hrát ve skupině B v Kolíně nad Rýnem proti Litvě, Francii, Slovinsku, Maďarsku a Německu. Tým před třemi týdny prohrál v Pardubicích s českou reprezentací, přesto postoupil do další fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní má mužstvo stejně jako na ME posílit pivot Portlandu Jusuf Nurkič.

Reklama

Související témata: