Hlavní obsah

Veselého nabudila dvě rychlá kafe i barcelonské burcování

Pro pivota Jana Veselého byl pražský zápas na ME proti Nizozemsku jedním z nejpovedenějších v dresu národního týmu. Na důležité výhře českých basketbalistů se podílel 24 body a sedmi asistencemi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český basketbalista Jan Veselý během utkání ME proti Nizozemsku.

Článek

„Cítil jsem se výborně, dvě rychlá kafe mě před utkáním dokonale nabudila. Navíc Saty už od rána burcoval, takže i on na tom má hodně velkou zásluhu," popsal Veselý znatelnou podporu budoucího spoluhráče z Barcelony Tomáše Satoranského, který dva týdny po zranění kotníku sice zasáhl do úvodního duelu šampionátu s Polskem, ale další dva vynechal.

„Přestože nehraje, tak nám pomáhá už vůbec jen tím, že tady s námi je. Energie z něj sálá," uvedl Veselý, jenž se uvnitř týmu pokouší nahradit Satoranského vůdčí schopnosti. „Snažím se pomoct zkušenostmi ostatním. Třeba klukům ukázat, jak postavit lepší clonu, získat otevřenou střelu, a docela se nám to díky týmovému výkonu dařilo," těšilo 32letého basketbalistu.

Nizozemci, kteří dali za poločas jedinou trojku, ale nakonec jich měli stejně jako Češi devět, od třetí čtvrtiny rychle umazávali z 23bodové ztráty. Ke konci se soupeř dostal jen na rozdíl tří, v poslední minutě za stavu 79:76 proměnil právě Veselý důležité trestné hody. „Nervy to byly, ale věděli jsme, jak to chceme hrát. Soupeř se tvrdší hrou i střelami z perimetru vrátil do zápasu, ale my konečně kontrolovali obranu a díky tomu pak pro nás bylo mnohem jednodušší útočit," mínil Veselý.

Také doufal, že se snad obnovuje identita národního týmu, který bez něj v roce 2019 došel na mistrovství světa v Číně k historickému šestému místu a loni i s ním postoupil na olympijské hry v Tokiu. „Neno (Ginzburg) nám od začátku přípravy připomíná, že musíme běhat a hrát rychlý basket. Naše bojovnost nás činí tím, čím jsme," uznal.

„Už jsme týmový výkon předvedli druhou půlku proti Srbům, teď snad pětatřicet minut s Nizozemci a musíme stejně navázat i v úterý s Finy," uvažoval Veselý vědom si toho, že výhra ve čtvrtém zápase by Česko výrazně přiblížila splnění postupového snu.

Reklama