Hlavní obsah

Veselý varuje, že Řekové jsou třikrát silnější. Do Berlína ale nechtěl jet pouze na výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konzistentní výkony Jana Veselého se mohli basketbalisté spolehnout ve všech pěti zápasech pražské skupiny ME. Český pivot ale doufá, že to nejlepší ze své formy si schoval až do Berlína pro nedělní večerní osmifinále s Řeckem (20.45 h).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Veselý se natahuje po míči v utkání s Finskem.

Článek

„Budeme se snažit do toho dát všechno, i když favoritem rozhodně nejsme," říká Veselý, jenž byl u toho, když národní tým loni v červenci v kanadské Victorii porazil ve finále olympijské kvalifikace senzačně Řecko 97:72. Tam ale soupeři chyběla největší hvězda Janis Adetokunbo z Milwaukee, dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA a na letošním evropském šampionátu s průměrem 29,5 bodu na zápas i král střelců.

„S Janisem jsou Řekové třikrát lepším týmem. Bude to těžké, musíme se na něj připravit a zprávy o tom, že si na konci skupiny v Miláně pochroumal kotník, bych bral s rezervou. Mají dva dny na to dát ho do kupy," uvažuje český podkošový hráč, jenž upozorňuje i na velmi šikovného rozehrávače Nicka Calathese z Barcelony.

Řecko v základní skupině nepoznalo porážku, ve všech pěti zápasech dalo minimálně 85 bodů. „Musíme se soustředit na to, abychom jejich hvězdám hru co nejvíc otrávili. Janise ve hře jeden na jednoho určitě nezastavíme, takže to chce zkoušet ho zdvojovat, vypomáhat si. Bude to velice, velice náročný duel," dodává Tomáš Satoranský, který po tři týdny starém zranění kotníku režíroval ve čtvrtek postupovou výhru nad Izraelem.

Veselý v klíčovém souboji s Izraelci odehrál přes 33 minut, nejvíc z českých hráčů. „Taky jsem hotovej. Věděli jsme, že je to 'do or die', s tím jsme do toho šli. Naše hra je agresivní a rychlá, takovou jsme museli předvádět. Jsem rád, že je Saty takový blázen a pomohl nám i se zraněným kotníkem," líčí a připomíná, že pro kouče Ronena Ginzburga, jenž má už dva roky české občanství, byl duel proti jeho rodné zemi dost prestižní. „Normálně trenér říká u soupeřů jen čísla, ale při tomto utkání uváděl rovnou jména. To byla jediná změna," směje se.

Dvaatřicetiletá letní posila Barcelony měla stejně jako spoluhráči před turnajem vyšší ambice než čtvrté místo z domácí části turnaje, ale je šťastná, že přijde play off a může dál snít o úspěchu. „Spadl nám kámen ze srdce. Náš cíl byl jít dál ze skupiny, povedlo se. Sice ne tak, jak jsme si představovali, ale postup je postup a při všech problémech, které jsme měli, má svou váhu," míní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Národní tým si po ranním přeletu speciálem mohl až v podvečer zatrénovat v berlínské Mercedes-Benz Areně pro 14 500 diváků, která bude hostit už všechna utkání vyřazovací části šampionátu. Do německé metropole se během pátku přesouvaly postupující týmy nejen z Prahy, ale i Milána, Kolína nad Rýnem a Tbilisi.

Oba budoucí spoluhráči z Barcelony si uvědomují, že osmifinálová role odepisovaných může Česku svědčit. „Míč je kulatý, stát se může cokoliv. Určitě jsme do Berlína nejeli na výlet. Chceme podat co nejlepší výkon, pokusit se o nemožné a rvát se jako lvi," říká Veselý. „Budeme outsidery, nic se od nás neočekává. Možná taková pozice nám nejvíc vyhovuje. V Berlíně z nás určitě trošku spadne tíha očekávání, ale atmosféra z Prahy nám bude chybět," naznačuje Satoranský.

Reklama