Hlavní obsah

Atentátník zaútočil na mariňácký závod! Dostal nejtvrdší doživotí

Newark

Bylo krátce po půl desáté ráno jednoho dne koncem září loňského roku, když se na trati závodu Seaside 5K, benefičního běhu v New Jersey ve Spojených státech, ozvala strašlivá rána a z nedalekého odpadkového koše se rozletěly střepiny do všech stran. Tenkrát po sobě nastražená bomba na účastníky závodu nezanechala žádné mrtvé. Bylo to štěstí v neštěstí. Časovač odpálil bombu v době, kdy proti původním předpokladům nebyla trať plná běžců. Pachatel byl nyní dopaden, usvědčen a odsouzen na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Atentátník se za své činy na svobodu už nikdy nepodívá. (ilustrační foto)

Článek

Děvetadvacetiletý Ahmad Khan Rahami z města Elizabeth v New Jersey byl shledán vinným z nastražení výbušných systémů na několika různých místech ve Spojených státech včetně trati charitativního běhu ve prospěch amerického námořnictva. Po atentátníkovi zůstalo celkově dvanáct zraněných, jen obrovskou náhodou při útocích nikdo nezemřel. Rahami byl odsouzen za osm zločinů včetně použití zbraně hromadného ničení a použití výbušnin proti veřejnosti. Rozsudek zajistil, že se atentátník už na svobodu nikdy nepodívá.

Při Seaside 5K sehrála důležitou roli obrovská náhoda, kdy byl start benefičního běhu ve prospěch službu konajících příslušníků U.S. Marine Corps o půl hodiny odložen. Organizátoři tehdy nestačili registrovat všechny na poslední chvíli příchozí zájemce, a tak start raději posunuli. Opozdilci tak s největší pravděpodobností zachránili mnoho lidských životů. Bomba vybouchla na trati v době, kdy na ní ještě téměř nikdo nebyl.

Nástražný systém sestával ze tří trubkových bomb a časovače, vše umístěno do odpadkového koše na trati, kudy měly probíhat tisíce běžců. Naštěstí explodovala pouze jedna bomba a dvě zůstaly k dispozici policejním pyrotechnikům a vyšetřovatelům. To s největší pravděpodobností také vedlo k rychlému dopadení a odsouzení pachatele.

„Jako ředitel závodu nemám příliš v lásce nějaká zdržení, ale v tomto případě jsem opravdu děkoval bohu, že stál na naší straně," hodnotil s odstupem času zážitek Frank Costello.

Reklama

Související témata: