Hlavní obsah

Další technická magie: Elektrický proud zbaví sportovce bolesti

Londýn

Taky máte doma nějaký ten iPad nebo iPod? Tak teď se připravte na PainPod! Bez obav, není to žádná bolestivá varianta hudebního přehrávacího zařízení, které by vám do uší bez přestání pouštělo Justina Biebera. Jde o nejmodernější zařízení k uvolňování bolesti kloubů a svalů a zároveň urychlující regeneraci po namáhavém tréninku nebo závodě. S přenosnými přehrávači má ale britská šikovná věcička přeci jen něco společného.

Foto: Profimedia.cz

Technologie, která bolesti rozhodí sandál?

Článek

Na technologické úrovni dneška je dobré to, že polykání fialových „tabletek štěstí a bezbolestných zítřků" můžete nahradit elektronickým přístrojem z kategorie „wearables", tj. zařízení, která můžete nosit neustále při sobě.

Bolesti se snad vyhýbá každý rozumný člověk. O sportovcích to platí dvojnásob, protože sportovce může bolest omezovat jak v přípravě, tak při závodech, kdy má podávat maximální výkony. Tenhle přístrojek by nám takové vyhýbání měl usnadňovat. Jde o jakéhosi elektronického fyzioterapeuta do kapsy. Tedy ne že by měl ambice nahrazovat živé terapeuty, ne vždy má ale člověk čas (a někdy třeba i peníze) na plnohodnotnou návštěvu specialisty. Takže taková kapesní varianta by mohla být velice užitečná.

Výrobce nabízí hned dva modely ‒ jeden s velkým displejem a spoustou tlačítek pro domácí použití takříkajíc v klidu. Ten sportovci využijí třeba při regenerační fázi mezi tréninky nebo na takové to běžné domácí uvolňování. Co ale počít, když vás bolest trápí akutně a vy musíte nějakým způsobem dále fungovat? I na to britští inženýři pomysleli a vytvořili ještě kapesnější variantu, kterou můžete mít nenápadně aktivovanou pod oděvem třeba i ve společnosti nebo v práci.

Na příslušná místa stačí nalepit elektrody, připojit kablíky přístroje, nastavit požadovaný program a elektroléčba může začít. V podstatě jde o elektrické impulsy o určité frekvenci vysílané do postižených míst. Lidé, co přístroj už zkusili, tvrdí, že je to mnohem příjemnější, než jak to zní z popisu funkce. Za pouhou čtvrthodinu byste se měli cítit mnohem lépe. Přístroj by měl dotyčné místo nejen uvolnit a zrelaxovat, ale svými elektrickými impulsy také narušit tok informací zvěstujících našemu mozku bolest. Jestli je i toto produktivní, nebo spíše naopak, ukáže čas.

Zatím můžete popřemýšlet, jestli něco takového zkusíte za nějakých devět až deset tisíc korun po přepočtu z britské libry. Přístroj má dvanáctero režimů a dvacet stupňů nastavení intenzity. Dokoupit se dají další elektrody, ale i speciální ponožky, bederní pásy, sandály nebo třeba i rukavice, aby aplikace byla co nejúčinnější.

Reklama