Hlavní obsah

Guinnessovka se už trhá z vazby. Na kanadských závodech přibylo hned 13 zápisů

Na závodech se častokrát dějí neuvěřitelné věci. Například Toronto Waterfront Marathon by o tom mohl vyprávět. Společně se svým londýnským kolegou se každoročně starají třeba o mnohačetné zápisy do světové knihy rekordů. Co přibylo letos? Z více než dvacítky pokusů o zápis jich bylo přesně třináct úspěšných. Neuvěříte, v čem všem se dá soutěžit a být nejlepší na světě!

Foto: Profimedia.cz

Kniha už je rekordů tak plná, že už brzy určitě praskne.

Článek

Chtěli byste být nejrychlejší baterií světa, nejnezodpovědnější a zároveň nejrychlejší matkou čtyř dětí na půlmaratónské distanci, nebo snad nejrychlejší dvojicí připoutanou k sobě želízky? Pak by mohl být kanadský závod něco pro vás, kanadské žerty stranou. Než za rok přijde jeho další ročník, můžete se zatím nechat inspirovat letošními rekordy.

Julie Hillisová se osvědčila jako nejrychlejší matka čtyř dětí. Všechny své potomky naskládala do dvou dvousedadlových kočárků a vyrazila s nimi na půlmaratónskou distanci. 2:04:59 byl její cílový čas, kterým si pojistila svůj zápis do knihy rekordů. Při tom všem prý myslela hlavně na dobro svých i cizích dětí. Její počin měl totiž za úkol inspirovat nejen kanadské mládežníky ke zdravějšímu a sportovnějšímu životnímu stylu.

Také Blaine Penny z Calgary byl plný energie a vysloužil si titul nejrychlejšího maratónce v převleku za baterii. Svým výkonem 2:59:58 rozbil předcházející rekord s náskokem více než hodinu. Ani on nezůstal pozadu v oblasti uvědomělého běhu. Svůj výkon směřoval na pomoc lidí s mitochondriálním onemocněním. Společně se svou ženou a dalšími lidmi založili před devíti lety organizaci MitoCanada.org právě k těmto účelům. Jeho vlastnímu synovi byla diagnostikována choroba, která jej připravila o hybnost všech končetin a schopnost řeči. Převlek za baterii zvolil jako paralelu k ubývající energii, o níž takto nemocní lidé rychle přicházejí. Blaine musel svůj kostým několikrát předělávat, než vyhovoval požadavkům na zápis do guinnessovky.

Michael Bergeron zvolil zcela jinou strategii pohybu a namísto převleků se zaměřil na žonglování. Podařilo se mu stát se nejrychlejším půlmaratóncem žonglujícím se třemi objekty. O tři minuty tak překonal jiného známého běhajícího žonglera Michala Kaprala, jenž se do rekordní knihy také několikrát zapsal.

Jedním z dalších, kdo mohl slavit úspěchy byl Evan Latsky. Ten zaběhl nejrychlejší půlmaratón jako hokejista. Lední brusle naštěstí na nohou mít nemusel, komisaři po něm nechtěli dokonce ani hokejku. Tu si však rychlík v hokejovém dresu dobrovolně přibalil. S výsledným časem 1:39:50 tak mohl důstojně reprezentovat mezinárodní dětskou charitu založenou norským speed-skaterem Johannem Olavem Kossem.

Další rekordní zápisy obnášely půlmaratón v převleku šéfkuchaře, postaviček z kresleného seriálu Flintstoneovi nebo spoutání dvou běžců želízky. Následovaly i kostýmy plavce, hráče golfu nebo emotikonu. Posledně jmenovaný asi budil výrazný zájem diváků, protože ze všech možných smajlíků si zvolil zrovna ten s anglickým názvem „poo".

Reklama