Hlavní obsah

Klobouk dolů! Mesiáš v černém rouchu pomáhá lidi vyrvat z bahna LA

Třikrát týdně se deset až patnáct běžců schází před šestou ranní, aby si dali téměř deset kilometrů ulicemi Los Angeles. Ale žádné líbivé okolí - Hollywood nebo ulice Beverly Hills lemované palmami. Zde tvoří doménu papírové krabice, nepořádek a provizorní stany, kde žije okolo deseti tisíc bezdomovců. Divné? Ne. To jen soudce Craig Mitchell dává lidem bez přístřeší a narkomanům druhou šanci prostřednictvím sportu.

Foto: Facebook: Skid Row Marathon

Soudce Craig Mitchell (vpředu) na startu. Je ráno 5:45, další výběh s bezdomovci v LA.

Článek

Narkomani, bezdomovci, kteří musí každý den bojovat o holý život. Ale klub - The Midnight Mission Running Club - se jim snaží pomoci. Jenže ne všichni jsou bez domova. Tím je Craig Mitchell, osmapadesátiletý chlapík s prošedivělými skráněmi na spáncích, který je na druhém konci společenského žebříčku. Vrchní soudce, který pracuje v Los Angeles, začal s tímto klubem v roce 2012. „Z nějakého důvodu jsem se rozhodl, že by se mi líbilo komunikovat s lidmi, i když jsem je poslal do vězení. Proto jsem zavedl tuto misi," vysvětlil otec tří dětí pro runnersworld.com.

Mitchell není žádný běžecký nováček. Když s klubem a pomocí začal, běhal už patnáct let. V soudní síni nosí černé roucho, jinak navléká košili a kravatu. Ale když si jde v poledne zaběhat, rád se převlékne do běžeckých šortek a bot.

Alkohol a drogy vše vzaly

Na počátku šlo o skromné a nesmělé krůčky. Jeden, dva běžci, tolik jich dokázal přitáhnout. Jedním z prvních byl Ryan Navales. Měl rodinu, domov, práci, ale alkohol a drogy mu vše vzaly, včetně vztahu s dcerou. Jenže začal na sobě pracovat, integroval se do společnosti. „Začalo to pro mě jako legrace, nikdy jsem nebyl běžec. Jenže běhání mi pomohlo, změnilo mojí image, identitu. Navíc mi to umožnilo cestovat i po světě," přiznává.

Klub se postupně rozrostl. Jeho členové se účastní i závodů, včetně maratónu v Los Angeles. Tři běžci se podívali třeba i do Ghany. „Byli jsme také v Římě. Dobíhali jsme u Kolosea, to bylo něco úžasného, to mě opravdu hodně zasáhlo," vzpomíná Navales.

Soudce kamarád

Právě cestování je jednou z kapitol pro zotavení, která má naučit tyto běžce soběstačnosti. Dokonce je v plánu cesta na mezinárodní maratón ve Vietnamu. „Snažíme se jim umožnit vidět svět a poznat jejich vztah k němu," říká Mitchell. „Soudce je jeden z mých nejlepších přátel," dodává Navales, kterému tato léčba pomáhá, už pět let je střízlivý a pracuje v běžecké komunitě jako manažer. On je jeden z úspěchů soudcova běžeckého klubu.

Mitchell vidí, že má tato práce a námaha smysl. Pokud má na sobě černý plášť, setkává se s vraždami, znásilněními, sexuálním napadením, vidí nejhorší možné věci. Proto mu běhání dává smysl, může pomoci, i když ví, že nikdy nemůže vyhrát a všem ukázat lepší cestu. Některým zůstanou uklizené ulice s palmami zapovězené. Bohužel.

Reklama

Související témata: