Hlavní obsah

Komprese a dál: Jste to, čemu věříte

Mnoho běžců i vědců přísahají na prokazatelné účinky kompresních návleků či podkolenek, mnoho běžců i vědců se těm prvním vysmívají. Protinožci z Australian Institute of Sport ale před nedávnem přišli s dalším zajímavým výzkumem a mezi sledované faktory se snažili zařadit také očekávání, předpojatost testovaných osob.

Foto: Profimedia.cz

Věřme v kompresi - a bude nám přáno!

Článek

Dvanáct běžců navlékli do kompresních podkolenek a nechali je běžet pětikilometrovou trasu. Následovala hodinová pauza a znovu pět kilometrů. Z probandů bylo sedm naladěno vůči kompresním pomůckám pozitivně, zbylých pět k nim mělo neutrální nebo dokonce negativní vztah. A výsledky?

Víra tvá tě uzdravila

Běžci, kteří věřili, že jim podkolenky přinesou pozitivní efekty, byli ve druhém kole o trochu rychlejší (v průměru o čtyři vteřiny). Skeptická část běžců dosáhla průměrného zhoršení času o zhruba 18 sekund. To ovšem byly veškeré rozdíly zjištěné mezi oběma skupinami. Ve spotřebě kyslíku, změnách tepové frekvence nebo změnách subjektivní zátěže nebylo možné najít žádné odchylky.

Dalším zajímavým zjištěním byl fakt, že stupeň vyčerpání a svalových bolestí byl před druhým během nižší, když měl předtím běžec kompresní podkolenky na sobě - a to bez rozdílu mezi skeptickou a optimistickou skupinou. Vypadá to tedy, že komprese pro regeneraci jednoznačně funguje. Ale to, zda nám pomůže také při samotných závodech, je jen v naší hlavě, v našem naladění. (Vědci tomu říkají „efekt placebo".)

Na co myslíš?

Nemělo by nám ale uniknout ještě jedno poselství, napsané v případě tohoto výzkumu mezi řádky: Pouhá naše mysl může signifikantním způsobem ovlivnit naše tělo, jeho výkony. Samotná představa dosažení našeho cíle nás k němu přibližuje! Zkuste o tom popřemýšlet při svém příštím běhu. Můžete být všechno, co chcete...

Věříte, že kompresní oděvní součástky zlepšují váš výkon?
Ano, věřím, i když jinak jsem ateista.
63,9 %
Teď, když vím, že musím věřit, aby to fungovalo, tak ano.
8,3 %
Nevěřím, nejsou pro to jednoznačné důkazy.
27,8 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Reklama