Hlavní obsah

Konec volských ok. Obyčejné vejce neobyčejně

Praha

Vejce najdeme v každé domácnosti, narazíme na něj skoro v každém receptu a je pro nás jednou ze základních potravin. Už snad pominuly časy, kdy jsme se obávali cholesterolu, který vejce obsahuje, protože také zároveň obsahuje cholin, látku jež hladinu cholesterolu snižuje.

Foto: Veronika Dimitrovová, Sport.cz

S vejci se dají dělat v kuchyni divy.

Článek
Fotogalerie

Vejce je výborným zdrojem vitamínů, minerálních látek a živin – především kvalitních bílkovin. Jedno vejce obsahuje 6 gramů proteinu, navíc jednoho z nejkvalitnějších a pro tělo nejlépe stravitelných. Vejce se tak stává superpotravinou, která by v našem jídelníčku určitě neměla chybět.

Vejce jsou výborná ke snídani, společně s celozrnným pečivem dodají všechny potřebné živiny, energii a díky obsahu bílkovin a tuků dobře zasytí. Vhodná jsou ale i na svačinu během dne, do salátů nebo k večeři. Nebaví vás jíst stále dokola volská oka a míchaná vejce? Jde to i jinak!

Vajíčkové muffiny

Dvě vejce rozmícháme vidličkou a přidáme nakrájenou libovolnou zeleninu – doporučuji jarní cibulku, cherry rajčátka, papriku, kukuřici, můžeme přidat i kuřecí šunku a nějaké koření dle chuti (oregano, bazalka, sůl, pepř). Vše dobře promícháme a směsí plníme formičky na muffiny, nejlépe poslouží ty silikonové. Navrch můžeme ještě přidat nastrouhaný sýr. Pečeme v troubě cca 15 minut na 180 stupňů.

Omeleta s rajčaty a jarní cibulkou

Omeleta není nic nového pod sluncem, nebojte se ale zeleninu přidat přímo k vajíčkům na pánev. A pokud máte kvalitní pánev, není ani potřeba používat olej. Já osobně mám nejraději kombinaci s cherry rajčátky a jarní cibulkou. Výborná je ale také omeleta s červenou cibulkou a potřená hořčicí nebo se špenátem a sójovou omáčkou (tip až z daleké Číny).

Ovesné palačinky

A pokud se vám nelíbí představa slané snídaně, můžete vejce přidat i do té sladké – doporučuji vyzkoušet ovesné palačinky. Na přípravu jedné porce budete potřebovat 50 g ovesných vloček, které rozmixujete na jemnou mouku, přidáte 1 vejce, 200 ml mléka a špetku kypřícího prášku. Těsto vyjde na 4 palačinky, které můžeme naplnit podle chuti ovocem, tvarohem, jogurtem a ozdobit rozehřátou hořkou čokoládou nebo javorovým sirupem.

Reklama

Související témata: