Hlavní obsah

Neporazitelná armáda 645 podivínů, kde o konci často rozhoduje až smrt

Praha

Patrně ho nic nezastaví. Američan Mark Washburne patří do skupiny běžců, kteří se rozhodli, že budou běhat každý den. A to minimálně jednu míli. Nezáleží na počasí, dovolené, únavě, mnohdy ani zdravotním stavu. Tento muž začal poslední den v roce 1989, od té doby nevynechal. Atakuje 9570 dnů, nyní běží sedmadvacátý rok v kuse. Celkově mu patří podle organizace United States Running Streak Association 78. místo. A takových je mnohem více.

Foto: Runner's World

Mark Washburne nevypadal po pádu nejlépe, ale stejně druhý den běžel opět.

Článek

Koncem minulého roku byla jeho série v ohrožení. Zlomený nos, otřes mozku, tvář od krve. Pár metrů před cílem maratónu zakopl a obličejem narazil na tvrdou zem, což způsobilo otřes mozku a zlomený nos. Ztratil vědomí, ale během pár minut se dal dohromady a protnul cíl. Pospíchal, chtěl zdolat kvalifikační čas tři hodiny a čtyřicet minut pro bostonský maratón.

„Nepamatuji si to," řekl o své nehodě. Odvoz do nemocnice, šití a pobyt pod dohledem lékařů. On ale potřeboval druhý den běžet, jenže personál v bílém plášti byl neúprosný, vyžadoval klid. Washburne trval na svém, byl odhodlaný. Druhý den odpoledne o půl čtvrté opustil nemocniční zdi a za hodinu už opatrně běhal. Nakonec dal s manželkou tři míle, na které potřebovali více než 41 minut. A to navzdory tomu, že měl potíže s dýcháním a stále před možností plastické operace.

Žena mezi muži

Nakonec vše dobře dopadlo a on se stále drží skupiny, která čítá 645 osob, ti běhají každý den. Neporazitelná armáda, kde často o konci rozhoduje až smrt. Minimální vzdálenosti je jedna míle za den. Jde převážně o Američany, 34 běžců je mimo území USA. Prvním a současným králem je Ronald Hill, ten běhá takto už od 20. prosince roku 1964. I on za více než padesát let poznal trable. Zažil dopravní nehodu, při které mu praskla hrudní kost. Běžte, když vám operovali chodidlo. Nezklamal ani v den, kdy se v bolestech pohyboval jen o berlích.

Tento běžecký maratón není ale jen o mužích, v dlouhém seznamu jmen jsou i ženy, i když jich je podstatně méně. Nejvýše je Lois Bastienová, které je 79 let. Začala s tímto koníčkem v roce 1980 a běhá nepřetržitě už téměř 36 let, už překonala 13 110 dní! „Jde o součást mého dne, ani o tom nepřemýšlím, je to jako čištění zubů," řekla před časem pro server tambabay.com.

Bastienová se narodila v Ottawě a má svůj recept na úspěch. Každý den běhá jeden a půl míle, většinou stihne vyběhnout i dvakrát. „Pokud je špatné počasí, necítím se, tak jdu jen jednou. Mnoho mých přátel přešlo na kolo, říkají, že to je jednodušší pro tělo. Měla jsem také v průběhu let několik zranění, ale překonala jsem je, proto stále běhám," dodala téměř osmdesátiletá žena, která ví, že v tomto měření sil vyhrávají jen ti nejstarší.

Reklama