Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Nové světové rekordy stovkařů

Washington

Aktivní život lze žít i ve velmi pokročilém věku. Dokládají to nové světové rekordy z amerického halového mistrovství, kde padly dosavadní hodnoty na šedesátimetrové trati v ženské i mužské kategorii nad 100 let. Dosažení takového věku se nevidí příliš často, ale světová sportovní výkonnost je samozřejmě ještě větší raritou. Nechte se inspirovat agilními staříky, kteří se stále nevzdávají!

Foto: Profimedia.cz

Pro někoho stovkou život teprve začíná. (ilustrační foto)

Článek

Julia „Hurricane" Hawkinsová se se svými 102 roky zároveň stala nejstarší účastnicí USA Track and Field Masters Indoor Championships vůbec. Dříve byla dlouhá léta zapřisáhlou cyklistkou, s běháním začala až ve 100 letech. „Jsem prostě ráda nezávislá a ráda něco dělám trochu jinak a testuju se, jestli se můžu zlepšit. Další věcí je, že chci potěšit svou rodinu. Mít mámu, co něco takového dokáže, dělá mým dětem radost. A já pak mám zase radost, že oni mají radost," svěřila se atletická babička listu The Washington Post.

Pokud vás zaráží, že s během začala Julia v až tak pozdním věku, budete určitě překvapeni také tím, jak vůbec přišla na to, že ve svém věku dokáže běhat: „Zjistila jsem, že ještě stále umím běhat, na zahradě. Když totiž pracuju na zahradě a zazvoní mi telefon, musím utíkat do domu, abych ho zvedla," smála se sportovní dáma před novináři.

Jen o rok mladší Orville Rogers také nezahálel. I on si odnášel nový světový rekord na šedesátimetrové trati. Za války sloužil jako bojový pilot, pak létal s civilními letadly. A s během začal také až trochu později, i když přeci jen výrazně dříve než jeho sportovní kolegyně ‒ v 50 letech. Nechal se tenkrát strhnout knihou doktora Coopera Aerobics. Před sedmi lety musel řešit závažné zdravotní komplikace, kdy utrpěl mrtvici, která na čas paralyzovala jeho levou ruku i nohu. „Být na živu je překrásné, je to úžasné. Opravdu si život užívám," svěřil se novinářům.

A hodnota nových světových rekordů ve sprintu na 60 m v kategoriích M 100+ a W 100+? 19,13 sekundy v případě Rogerse a 24,79 v případě Hawkinsové.

Reklama

Související témata: