Hlavní obsah

Po tragédii nevzdal svůj život. Čech jede pokořit Velkou čínskou zeď

Praha

Odhodil slepeckou bílou hůl a nadšeně vykřikl: „Běžíme do Číny.“ Krátké, výstižné, jasné, ale pro většinu nepochopitelné. Nevidomý běžec Ondřej Zmeškal poběží 21. května maratón na Velké čínské zdi. Společně s trasérem je čeká 5164 schodů. Tenisky, oblečení, to potřebuje. Proti jiným běžcům navíc ještě provázek a traséra, jinak je stejný jako milióny dalších běžců. Ne každý se ale vydá do Asie zdolat královskou disciplínu.

Pohled do světa Ondřeje Zmeškala.

 
Článek

„Před několika lety jsem ztratil zrak. Najít opět smysl života nebylo jednoduché. Začal jsem běhat a nyní téměř každý den trénuji. Mým snem je uběhnout jeden z nejtěžších maratónů na světě," žije si v současnosti svým snem Zmeškal.

Kluk z Vysočiny se nevzdal, těší se na druhý konec světa. Když oslepl, hledal smysl života, našeho ho v běhání. Zní to tak jednoduše. „Na jaře 2015 přišel za mnou kamarád a jen tak provokoval, že začneme běhat, od té doby jsem už nepřestal. Od malých závodů na 10 kilometrů jsem na podzim zdolal i svůj první půlmaratón. Mým snem je letos v květnu zdolat maratón na Velké čínské zdi. A mým trasérem bude právě Lukáš, který mě do běhu před rokem namočil," představuje ve zkratce svůj příběh běžec, který sice nevidí, ale touha ho neopustila.

Nevidí, přesto píše blog

Na Velké čínské zdi se na jaře každoročně pořádá jeden z nejtěžších maratónů na světě. 42kilometrová trasa vede po části starobylé zdi, vlní se mezi jednotlivými strážnými věžemi. Celkem na běžce čeká 5164 kamenných schodů různé výšky. Cesta do čínské historie i boj s vlastní vůlí zde prožívá každý odvážlivec.

„Neužiju si krásný výhled do lesů v mlze, zato chci svést boj sám se sebou a celou trasu zdolat i přesto, že od svých dvaceti let nevidím. Tréninku jsem věnoval maximum času, protože tenhle závod není zadarmo. Své síly změřím s více než 2 000 sportovci z celého světa. To je zážitek i pro vidící běžce," uvědomuje si Zmeškal, který je i přes svůj osud šťastnější než mnoho dalších a zdravých.

„Občas běhám za ženskými, občas se svým trasérem Lukášem. Své zážitky píšu na blog, aby lidi viděli, že když to jde, tak se mohou zvednout taky a mohou začít něco dělat," dodává optimisticky.

Reklama

Související témata: